BiH

Predsjednik Albanije

Meta: Kosovo je nezavisna zemlja i prema njoj se treba odnositi sa poštovanjem

09/07/2019

Zbog navedenog smatra da je obostrano poštivanje od ključne važnosti za bezbjednost i prosperitet zemalja jugoistočne Evrope

Predsjednik Albanije Ilir Meta, tokom drugog danu samita Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP), čestitao je Kosovu što će nakon Bosne i Hercegovine preuzeti predsjedavanje SEECP-om .

– Imamo još uvijek nekoliko bilateralnih izazova u našim naporima ka integraciji. S tim u vezi izražavam žaljenje što je Kosovo bilo primorano da ne učestvuje u ovom samitu. Kako se možemo pretvarati da imamo uspješnu saradnju ako neki od učesnika u ovom Procesu rade sve kako države ne bi imale koristi od regionalnih inicijativa – rekao je Meta.

Zbog navedenog smatra da je obostrano poštivanje od ključne važnosti za bezbjednost i prosperitet zemalja jugoistočne Evrope.

– Zbog toga ovo je pravo vrijeme sada da BiH ide dalje u prepoznavanju realnosti. Kosovo je nezavisna i suverena zemlja i prema njoj se treba odnositi sa poštovanjem, naročito od strane susjeda – rekao je Meta.

U procesu evropskih integracija kaže da je Albanija svjesna da još ima dosta posla da se ispune kriteriji i standardi.

Zahvalio se Vijeću za regionalnu saradnju (RCC-u) koji daje podršku u unapređenju regionalne saradnje kroz razne projekte.

BiH ovim samitom završava jednogodišnje predsjedavanje Procesom za saradnju zemalja jugoistočne Evrope o temi „Bolja povezanost za bolji život“ koji je iniciran na samitu u Sofiji 1996. godine, sa namjerom stvaranja ambijenta povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji.

Bosni i Hercegovini ovo je drugi put da ima priliku predsjedavati SEECP-om. Prvo predsjedavanje bilo je u periodu 2003. – 2004. godina.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.