Željko Majstorović

Meteorolog koji nikad ne griješi otkrio kakvo nas vrijeme čeka za Novu godinu

nova godina sarajevo

Za Sarajevo ovo nije dobra vijest

Oktobar je bio jedan od rekordno toplih mjeseci u Bosni i Hercegovini u posljednjih 120 godina. Svjetski meteorolozi prognoziraju da će zima ove godine biti umjerena, bez mnogo padavina.

O vremenskim prilikama u narednom periodu za Avaz je govorio najpoznatiji bh. meteorolog i klimatolog Željko Majstorović. Iako u penziji, redovno prati vremenska kretanja te u razgovoru otkriva kada se očekuje prvi snijeg te kakvo nas vrijeme očekuje za Novu godinu.

Vrijeme ostaje promjenljivo sve do 25. novembra, s povremenim padavinama, a onda slijedi ljepši period krajem novembra, tako da će jesen završiti s temperaturama iznad prosjeka – rekao je Majstorović.

Prilično suh bit će decembar. Za Sarajevo ovo nije dobra vijest, ističe Majstorović, jer to uglavnom znači – smog i magla.

Ti stabilni periodi donose temperaturnu inverziju, maglu, naravno, s maglom ide i zagađenje, jer Sarajevo ima dosta tih izvora zagađenja. Trebalo bi povesti računa u planovima gradnje da se ne prave velike zgrade koje su okomite na pravac kretanja Miljacke kao rijeke i Sarajevske doline jer tu uglavnom idu strujanja koja omogućuju da se taj smog rastjera – rekao je Majstorović.