Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

upozorenje

Meteorolozi izdali novo upozorenje za BiH, oglasio se i Sladić

Foto: FHMZ/Društvene mreže

Poduzmite mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje za jake do olujne udare vjetra, te lokalno jače pljuskove.

Udari vjetra se očekuju širom zemlje, a lokalni pljuskovi u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne.

Upozorenje se izdaje za nedjelju 5. novembar. Udari vjetra se očekuju od 3 do 18 sati, a padavine sredinom dana i tokom poslijepodneva.

Poduzmite mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena

Napominje se da će udari juga biti između 60 i 80, lokalno do 90 km/h. Očekivana količina padavina, u navedenim područjima će biti od 20 do 40, lokalno do 50 l/m2.

– Preporuke, mjere, prema WMO (Svjetska meteorološka organizacija): Poduzmite mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni na prekid aktivnosti na otvorenom. Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Nedim Sladić upozorava: Ovo nije malo jači vjetar

Meteorolog Nedim Sladić je na društvenim mrežama govorio o jačini vjetra koji nas očekuje u narednom periodu.

– Na grafičkom prikazu je skalirana domena Bosne i Hercegovine i bojama su vizualizirani očekivani maksimalni udari vjetra prema prognoznom modelu. Linijama je predstavljen zračni pritisak sveden na nivo mora zbog detekcije razlike u pritiscima (gradijent). Snažan temperaturni i pritisni gradijent koji se trenutno nalazi nad područjem većeg dijela Evrope, uslovljen snažnom vantropskom Shapiro-Keyser ciklonom Ciaran.

Objava Nedima Sladića
FOTO: Instagram/Screenshot

Hladniji zrak nalazi sa sjeverne strane Alpa, a topli povučen sa sjevera Afrike na jugoistoku Evrope, uvjetuju da se mlazna struja pojačava preko Mediterana i njen krak prelazi preko Bosne i Hercegovine uz dominatan upper forcing mehanizam koji će pojačavati silaznu struju i procese prema tlu, otkidajući od frontalne zone linije nestabilnosti s kojim će intenzivnijih padavina te grmljavine biti u Hercegovini, zapadnim, ali i sjeverozapadnim područjima Bosne.

Ovo je školski i klasični primjer evropskog patterna broj 29, prema Met Office klasifikaciji vremenskih režima. Jačanje vjetra od poslijepodneva se očekuje u Krajini, a potom tokom noći i u ostatku zemlje. Očekuje se jak, na udare olujan južni i jugozapadni vjetar brzine 60 do 90 km/h, na najvišim planinama orkanske jačine, nerijetko i preko 120 km/h – navodi se u njegovoj objavi.