Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vremenska prognoza

Meteorolozi objavili gdje se očekuju olujni udari vjetra i obilne padavine

nevrijeme mostar
Foto: Fena/ Arhiva

U BiH jutros oblačno s kišom u Hercegovini i dijelovima Bosne

U BiH jutros je umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša pada u Hercegovini, zapadnim, sjeverozapadnim i istočnim područjima Bosne.

Temperature zraka u 08.00 sati (°C): Bjelašnica 9; Livno 17; Banja Luka, Bihać 18; Prijedor, Široki Brijeg 19; Sanski Most, Sokolac, Srebrenica 20; Bijeljina, Doboj, Trebinje, Tuzla 21; Bugojno, Mostar, Sarajevo, Zenica 22; Neum, Zvornik 23.

Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 933 hPa, za 12 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Obilnije padavina u Hercegovini, zapadnim, sjeverozapadnim i centralnim područjima Bosne. Vjetar umjeren do jak, povremeno sa olujnim udarima, južni i jugozapadni. Poslijepodne vjetar postepeno slabi. Dnevna temperatura zraka od 18 do 24, na sjeveroistoku Bosne do 28 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Prijepodne je moguća slaba kiša. Više padavina poslijepodne i tokom noći. Dnevna temperatura oko 24 °C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Upozorenje iz Civilne zaštite

Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo izdala je upozorenje pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od jakog vjetra i kišnih padavina.

S obzirom da je Federalni hidromteorološki zavod izdao “narandžasto upozorenje” za jaki južni i jugozapadni vjetar, povremeno sa olujnim udarima za vremenski interval od 19. oktobra 2023. godine od 12:00 sati do 21. oktobra 2023. godine do 12:00 sati.

Upozorili su i na obilnije kišne padavine koje su najavili za subotu 21. oktobra 2023. godine u drugom dijelu dana i tokom noći, te da su mogući udari vjetra brzine od 50 i do 80 km/h, a u višim područjima do 90 km/h.

Iz KUCZ upozoravaju sva pravna i fizička lica da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od jakog vjetra i kišnih padavina.

Opširnije o preporukama Civilne zaštite čitajte OVDJE.