Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dugoročna prognoza

Meteorolozi objavili kad se očekuju nove snježne padavine u BiH

snijeg saobracaj zima
Ilustracija: Fena

Vremenska prognoza za period 5. decembra – 18. decembar 2023.

Kao i u prethodnom periodu i u nastavku decembra se nastavlja sa promjenjivim i raznolikim vremenskim prilikama u Bosni i Hercegovini, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Nakon što je početkom mjeseca ponegdje bilo toplo kao nikada do sada od početka instrumentalnih mjerenja u decembru, pred nama je period s temperaturama primjerenim datumu u kalendaru u kojem se nalazimo. Pored osjetno nižih temperatura očekujemo i snijeg u Bosni a kišu u Hercegovini.

Od posljepodnevnih sati u utorak (05.12.), kiša će prvo zahvatiti zapadnu, jugozapadnu Bosnu te područje Hercegovine i do kraja dana se proširiti na ostatak zemlje.

Kiša će preći u susnježicu i snijeg

U noći sa utorka na srijedu kiša će u Bosni preći u susnježicu i snijeg.

Minimalne temperature zraka varirat će od -3°C do 3°C u Bosni, na području Hercegovine od 3°C do 8°C. Najviše dnevne između 0°C i 5°C u Bosni do 8°C na jugu zemlje.

Stabilnije vremenske prilike i nešto više temperature zraka izgledne su za dane vikenda (09. i 10.12.) i početkom naredne sedmice. Prema rasploživim sinoptičkim materijalima padavine su moguće od četvrtka (14.12.).

Jutarnje temperature kretat će se između 0°C i 5°C u Bosni do 9°C u Hercegovini. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 6°C i 12°C, u Hercegovini do 14°C.

Detaljna prognoza za naredne dane

Prije podne je danas preovladavalo pretežno sunčano vrijeme. Niske naoblake ili magle je bilo na jednom dijelu istoka Bosne i Krajini.

Temperature zraka izmjerene u 10:00 sati (°C): Bjelašnica i Sanski Most -4; Banja Luka, Doboj i Ivan Sedlo -3; Bugojno, Drvar, Livno i Tuzla -2; Sarajevo, Široki Brijeg i Zenica 0; Gradačac 1; Stolac 2; Mostar 5; Neum 6°C.

U drugom dijelu dana postepeno naoblačenje sa zapada. Vjetar slab, prije podne istočnog i sjeveroistočnog smjera. U drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5°C, na jugu od 7 do 11°C.

U utorak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim i večernjim satima kiša će prvo zahvatiti područje Hercegovine, zapad i sjever Bosne i postepeno će se proširiti na ostala područja. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2°C, na jugu do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9°C, na jugu do 12°C.

U srijedu oblačno vrijeme. U Bosni u nizinama sa kišom ili susnježicom koji bi prelazili u snijeg. U višim područjima će padati snijeg. U Hercegovini se očekuje kiša. Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini južnog i jugoistočnog smjera. Temperatura zraka većinom između 0 i 4°C, na jugu od 6 do 11°C.

U četvrtak preovladavaće pretežno oblačno vrijeme, većinom sa slabim snijegom. Na jugu zemlje u jutarnjim satima slaba kiša. U drugom dijelu dana smanjenje oblačnosti će očekuje na sjeverozapadu i jugu zemlje. Vjetar u Bosni većinom slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Temperatura zraka većinom između -2 i 4°C, na jugu od 6 do 10°C.

U petak u Bosni će preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Sunčano se očekuje na području Hercegovine i jugozapadu Bosne. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -6 i -1°C, na jugu do 3°C.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 4°C, na jugu do 9°C.