Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

loša prognoza

Meteorolozi tvrde da nam već sutra stiže novo olujno nevrijeme

teslic nevrijeme
Foto: Teslićke novine

FHMZ je izdao narandžasto upozorenje za sutra od 16 sati do subote u 23:59 sati i to za područja zapadne, sjeverne, centralne i istočne Bosne

Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović najavio je da će već sutra preko područja Bosne i Hercegovine preći superćelija koja će sa sobom donijeti ponovo velike probleme.

Krajinović je govorio i o jučerašnjoj nepogodi i da će ovakvih oluja biti sve više.

-Mi protiv prirode ne možemo i ne možemo promijeniti ono što nas očekuje u budućnosti kada su elementarne nepogode u pitanju. Međutim, možemo i moramo se prilagoditi i pripremiti za budućnost kada su ovakve stiuacije u pitanju – rekao je Krajinović i da je najbolja priprema samozaštita uz pravovremene informacije upravo iz FHMZ.

Nakon današnjeg stabilnog vremena, Krajinović najavljuje da će sutra ponovo biti vremenskih nepogoda.

-Već sutra na zapadu, sjeveru i sjeveroistoku Bosne prijeti mogućnost lokalnih nepogoda. U petak i subotu bit će aktivno upozorenje FHMZ na jaka olujna nevremena na zapadu, sjeveru i sjeveroistoku Bosne i Hercegovine. Kada je u pitanju prelazak superćelije koja može donijeti velike probleme ona će prvo zahvatiti zapadne dijelove BiH pa onda duž doline rijeke Save premještati se prema istoku i ponovo zahvatiti sjeveroistok BiH. Ogledat će se u velikim količinama u kratkom vremenskom periodu, nerijetko praćeno grmljavinom, jakim do olujnim udarima vjetra i čestom pojavom grada. Tako da će biti dosta problema – najavio je Krajinović, dodajući da bi sve informacije o vremenu, građani bi trebali pratiti od zvaničnih izvora FHMZ i meteoalarma koje oni izdaju.

I na Facebook stranici bhmeteo.ba najavljeno je da prvi olujni sistem moguće da će stići u jutarnjim satima petka, a drugi navečer/noć na subotu. Drugi će biti izraženiji i zahvatit će veći dio naše zemlje. Donosit će prolazno jaču kišu, grmljavinu, jak vjetar te lokalno led.

-Vlažan i nestabilan zrak koji prstiže sa zapada Europe u izraženoj jugozapadnoj i zapadnoj struji će večeras i tokom petka ponovo potaknuti konvektivni razvoj oblačnosti nad sjeverom Italije. Nad sjeverom Italije se očekuje u noći na petak formiranje prvog olujnog sistema i koji bi se u ranim jutarnjim satima premještao ka Sloveniji i Hrvatskoj. Na svom putu u jutarnjim i prijepodnevnim satima petka moguće da će zahvatiti dio sjeverozapadne, sjeverne i sjeveroistočne Bosne donoseći prolaznu jaču kišu, grmljavinu i jak vjetar.

U petak poslijepodne većinom mirnije, pretežno sunčano, a pojava kratkotrajnih pljuskova moguća samo rijetko. Navečer, glavninom u noći na subotu(22. jula) novi olujni sistem sa zapada koji bi ovaj put prešao preko većeg dijela zemlje donoseći prolazne padavine i nevremena – navodi se na ovoj stranici.

Bhmeteo.ba dalje najavljuje da nakon još jednog vala nestabilnog vremena i nepogoda koji nas očekuju u toku petka i subote, period od nedjelje 23.jula do srijede 26. jula će donijeti pa možda i najjači toplotni val ovog jula.

-Uz sunčano vrijeme, vrućine će biti najizraženije u toku ponedjeljka i utorka kada će dnevni maksimumi većinom iznositi 34 do 40°C, lokalno moguće i do 43°C. Uz povremeno pojačan jugo, očekuju nas tih dana i tople/tropske noći u mnogim mjestima. Nakon vala vreline, sredina sljedeće sedmice bi donijela osvježenje i nepogode.

FHMZ je izdao narandžasto upozorenje za sutra od 16 sati do subote u 23:59 sati i to za područja zapadne, sjeverne, centralne i istočne Bosne.