Severe Weather

Meteorolozi upozoravaju: Stiže arktička fronta, bit će snijega i minusa i u BiH!

banja luka snijeg2

Radi se o nastavku nestabilna vremena koje još od februara šara od visokih temperatura do vrlo niskih

Portal Severe Weather Europe najavljuje kako nam iduće sedmice stiže dramatična promjena vremena. Smatraju da bi po svojim hladnim učincima mogla čak biti i historijski zapisana, piše meteorološki portal Severe Weather.

Prognoziraju da će arktička hladna fronta za Uskrs prvo pogoditi Skandinaviju, potom se proširiti na Veliku Britaniju, Irsku i Škotsku. Na grafikonima je prikazano kako će se fronta širiti jako brzo prema ostatku Europe.

U ponedjeljak će zahvatiti i Njemačku, a potom se spuštati prema ostatku Europe i Mediteranu. U utorak bi trebala biti iznad našeg područja.

Snježne mećave mogle bi pogoditi Alpe i zahvatiti Balkan već u utorak, a očekuje se i mraz koji bi mogao naštetiti vegetaciji koja je zbog toplog vremena već procvjetala – navode na meteorološkom portalu.

Radi se o nastavku nestabilna vremena koje još od februara šara od visokih temperatura do vrlo niskih.

Krajem februara bilježili smo visoke temperature za taj mjesec i pojavu saharskog pijeska nad Europom, a potom je sredinom marta Europu opet zahvatio hladni val. Posljednjih dana marta opet su zabilježene visoke temperature.

Kako navodi portal njihove simulacije pokazuju da bi sjevernu Italiju, zapadnu Sloveniju i Hrvatsku mogle zasuti impresivne količine snijega za ovo doba godine. Prvo će početi s kišom, ali će se vrlo brzo ona pretvoriti u snijeg koji bi mogao padati čak i uz more. Procjenjuje se i do 30 centimetara snijega na nekim područjima na Balkanu, ponajviše u Sloveniji.

Kao rezultat, jutarnje temperature mogle bi biti veoma niske, i do -10 stepeni Celzijusa u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori.