BiH

supervizor za Brčko

Michael Scanlan: Koraci ka preokretanju negativnog trenda

10/12/2019

Tim pozitivnim koracima se sada mora pridružiti usvajanje novog Zakona o budžetu 18. decembra, skupa sa instrukcijama „Putevima Brčko“ kako bi se počelo sa rekonstrukcijom mosta Brčko-Gunja

Vlasti Brčko Distrikta su ove godine napravile korake usmjerene ka preokretanju negativnog trenda iz proteklih godina te postavile temelje za smislene promjene koje će vratiti perspektivu svijetle budućnosti za Brčko i njegove građane, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan.

Supervizor Scanlan se u Brčkom sastao sa predstavnicima Vlade i Skupštine Distrikta, kao i sa vođom Jedinice za implementaciju projekta modernizacije Luke Brčko i menadžmentom „Puteva Brčko“.

Naglasio je da konkretni pomaci poput fiskalizacije, zaključivanja ugovora o isporuci električne energije za 2020. prije kraja godine, koraka neophodnih kako bi modernizacija Luke započela na proljeće te potpisivanja memoranduma o novoj javno-privatnoj inicijativi za jačanje poslovnog okruženja u Distriktu, predstavljaju signale napretka koje su građani Brčkog očekivali te šalju ohrabrujuće signale partnerima u međunarodnoj zajednici.

Tim pozitivnim koracima se sada mora pridružiti usvajanje novog Zakona o budžetu 18. decembra, skupa sa instrukcijama „Putevima Brčko“ kako bi se počelo sa rekonstrukcijom mosta Brčko-Gunja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Supervizor je ponovio svoju raniju poruku, iznesenu pred Skupštinom Distrikta 25. septembra, da bi neusvajanje Zakona o budžetu moglo jedino biti protumačeno kao nespremnost da se prekine sa netransparentnim budžetskim praksama iz prošlosti. To bi dovelo u pitanje osnovanost donatorskih projekata i investicija u privatni sektor, budući da niko ne želi investirati u Brčko ukoliko se vlastitim budžetom ne upravlja transparentno.

Ukoliko izabrani zvaničnici u Brčkom učine sve što je neophodno ove godine, Brčko će na proljeće doživjeti ekspanziju po pitanju izgradnje infrastrukture i povratka investicija u privatni sektor, sa pokretanjem još više zakonodavnih inicijativa i infrastrukturnih projekata iduće godine. Međutim, ukoliko ne urade posao, to bi značilo da će ovo stvarno obećanje o boljoj budućnosti u Distriktu iščeznuti te bi moglo voditi propitivanju svrsishodnosti povoljnih fiskalnih aranžmana za Brčko, zaključio je supervizor.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.