BiH

predsjednik Evropskog vijeća

Michel: Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je veoma važna

16/02/2020

Ovo je važan sastanak u pripremi susreta na vrhu EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu 6. i 7. maja, rekao Michel

Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća izjavio je da evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana prema mišljenju Evropske unije veoma važna, prenosi Anadolu Agency (AA).

Michel je večeras u Briselu organizovao sastanak i radnu večeru lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, koji treba poslužiti kao priprema za zagrebački samit u maju ove.

“Ovo je važan sastanak u pripremi susreta na vrhu EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu 6. i 7. maja. Evropska perspektiva za ove zemlje je prema našem mišljenju veoma važna. To znači da ćemo pokušati voditi stratešku raspravu o važnim ciljevima koje moramo pokušati postići zajedno”, naglasio je Michel za internet stranicu Evropskog vijeća.

Na sastanku u Briselu uz Michela prisustvuju i Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, Josep Borell, visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost te hrvatski premijer Andrej Plenkovića.

Među liderima Zapadnog Balkana su Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, Nikola Dimitrov, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Hasim Thaci, predsjednik Kosova i Edi Rama, premijer Albanije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.