Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

forum na bledu

Michel očekuje da Bosna i Hercegovina ponovo bude na dnevnom redu Savjeta EU

FOTO: Fena

Michel je istakao da je članstvo u EU u isto vrijeme i benefit i obaveza, te da ono zavisi od “zasluga”, među kojima su sprovođenje reformi, osiguravanje nezavisnosti pravosuđa, te borba protiv korupcije i organizovanog kriminala

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel izjavio je da očekuje da Bosna i Hercegovina ponovo bude na dnevnom redu tokom narednih sastanaka Savjeta EU na kojima će se govoriti o proširenju Unije.

On je u obraćanju tokom Bledskog strateškog foruma u Sloveniji rekao da je vrijeme da se razjasne sve nejasnoće i da se sa izazovima suoči iskreno i jasno kada se radi o proširenju EU na zapadnom Balkanu.

Michel je podsjetio da je evropska perspektiva zapadnog Balkana potvrđena u Solunu 2003. godine, uz napomenu da Evropa mora da održi svoja obećanja.

“Put zapadnog Balkana ka EU počeo je prije više od 20 godina. Region u srcu Evrope, okružen Unijom, koji je izašao iz sukoba nakon raspada Jugoslavije. Na samitu u Solunu 2003. godine potvrđena je evropska perspektiva zapadnog Balkana, ali je spor napredak ovog procesa razočarao mnoge, kako u regionu tako i u EU. Saglasan sam sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom kada kaže da Evropa mora da održi svoja obećanja”, istakao je Michel.

Prema njegovim riječima, proširenje Unije “nije više san” i vrijeme je da se krene naprijed, ali i dalje ima dosta posla i put će biti težak i ponekad bolan, kako za buduće članice EU tako i za sam blok.

Michel je izrazio uvjerenje da Unija mora da bude spremna za proširenje do 2030. godine.

On je “prijateljima na zapadnom Balkanu” poručio da im želi uspjeh u ostvarenju evropskih težnji koje su jasno predstavili.

Michel je istakao da je članstvo u EU u isto vrijeme i benefit i obaveza, te da ono zavisi od “zasluga”, među kojima su sprovođenje reformi, osiguravanje nezavisnosti pravosuđa, te borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Prema njegovim riječima, neophodno je i da se pronađu rješenja za bilateralne sukobe, a njihovo rješavanje može da bude teže od sprovođenja reformi.

Michel je naglasio da će pridruživanje regiona Uniji biti “sjajan dokaz kolektivnog uspjeha” i da bi se u idealnom scenariju sve zemlje Balkana zajedno pridružile EU, ali su buduće članice bloka u “različitim fazama svog evropskog putovanja”.

On je dodao da EU jača podršku zapadnom Balkanu, kako bi zemlje regiona mogle da se suoče sa svim izazovima koji su pred njima.