Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mićić za Fokus.ba: RS-u trebaju promjene i to ne kozmetičke

mico micic

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić (SDS) izjavio je u intervjuu za Fokus.ba da vjeruje kako Republici Srpskoj (RS) trebaju promjene i to ne kozmetičke, nego promjene na bolje.

“U nezdravoj atmosferi teških optužbi za izdaju, kriminal i drugih teških riječi, građani se hrane strahovima i na taj način se njima manipuliše, što je stanje iz koga moramo što prije izaći. Politiku moramo učiniti odgovornijom i vratiti je narodu”, kazao je Mićić.

On je govorio i o postignutim rezultatima Grada Bijeljine i planovima za naredni period, autoputu Sarajevo-Beograd, općim izborima koji će biti održani u oktobru ove godine, te radu vladajuće koalicije u RS-u koju predvodi SNSD.

Koje najznačajnije projekte i rezultate biste izdvojili iz protekle godine i koji su planovi za ovu godinu?

U protekloj godini uglavnom smo ostvarili planirane prioritete projekte i obaveze prema građanima. Priveli smo kraju veliki i, može se reći, istorijski projekat za Bijeljinu – izgradnju kanalizacije, koji je proglašen najvažnijim infrastrukturnim projektom u BiH, a podržan je i od strane evropskih fondova i banaka, sa više od 18 miliona eura donacija.

Ove godine planiramo da završimo novu zgradu Centra za socijalni rad sa dnevnim centrom za djecu sa posebnim potrebama, kao i novu školu s vrtićem u gradskom naselju Ledinci. Zahvaljujući ovome značajno će biti unaprijeđena socijalna zaštita i obrazovanje u našem Gradu. Moram da podsjetim da osnovno obrazovanje nije u nadležnosti lokalne uprave, ali smo učinili napor da izgradimo ovu školu jer je pohađaju naša djeca. To je najzad prepoznalo i resorno Ministarstvo i krajem prošle godine donijelo odluku da uloži 600.000 KM za završetak škole. Pored toga, nedavno smo u saradnji sa Eparhijom zvorničko-tuzlanskom našli rješenje i za problem nedostatka prostora u Centru za visoko obrazovanje.

Značajne rezultate u prošloj godini postigli smo i u pokretanju poslovno-industrijskih zona. Samo u Zoni II od 25 ponuđenih placeva prodato je 24, a već na četiri ili pet placeva grade se poslovni objekti.

Sigurni smo da ovim doprinosimo smanjenju problema nezaposlenosti i to će nam biti jedan od prioriteta i u narednom periodu.

Takođe, naš prioritet u prošloj godini bila je i zaštita od poplava. Uveliko se radi na regulaciji korita rijeke Janje, za šta smo dobili 4,5 miliona KM donacija od Turske, a realno je da ove godine počne izgradnja Drinskog nasipa u saradnji sa Vladom Republike Srpske.

Pobrojao sam samo neke od najvažnijih aktivnosti Gradske uprave u prošloj godini, a mogu dodati da smo zadržali visok nivo odgovornosti u socijalnoj politici i da smo na razne načine pomagali sugrađanima u nevolji, naravno, u skladu sa mogućnostima gradske kase, nastavili smo sa uređenjem infrastrukture u seoskim i gradskim mjesnim zajednicama, značajnim izdvajanjima za sport… Vjerujemo da je ujednačen razvoj u svim oblastima najbolji put za sveobuhvatan razvoj lokalne zajednice.

Kada je riječ o cestovnom povezivanju u regiji, s obzirom na najavu projekta izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd i drugih projekata, koliko ste zadovoljni ulaganjem u ovaj segment općenito i kada je riječ o povezivanju Bijeljine sa drugim gradovima?

Kada je riječ o povezivanju, umjereno sam zadovoljan i mislim da u ovoj oblasti uvijek može bolje.

Bijeljina je u blizini važnih regionalnih putnih i željezničkih pravaca i logično je da se, kao veliki urbani i privredni centar, ostvarimo saobraćajnu vezu s ovim koridorima. Raduju nas najave da će najavljeni auto-put Beograd-Sarajevo biti građen preko Bijeljine. Sa boljim i bržim putevima semberski poljoprivredni proizvođači će brže i lakše moći da plasiraju svoje svoje proizvode na pijacama Beograda i Novog Sada u Srbiji ili Tuzle i Sarajeva u BiH i dalje u regionu, turisti će lakše moći da dođu u Semberiju, a da ne govorim koliko su savremene saobraćajnice bitne za razvoj industrije i privlačenje investicija.

Takođe, u fazi izgradnje je i brzi put od sela Vršani ka Rači koji je praktično alternativna saobraćajnica od magistralnog puta Brčko-Bijeljina ka graničnom prelazu sa Srbijom i dodatno će rasteretiti saobraćaj na prilazima Bijeljini i kroz gradsko jezgro.

Šta mogu građani očekivati od lokalnih, a šta od viših nivoa vlasti do izbora ove godine?

Na nivou BiH dugo traje politička kriza koja se iskazuje kroz sukobe i blokadu institucija. Izraženi su loši odnosi Banjaluke i Sarajeva, a što nama u Republici Srpskoj još teže pada, imamo ogromna neslaganja između srpskih predstavnika vlasti sa nivoa BiH i rukovodstva Republike Srpske. U toj nezdravoj atmosferi teških optužbi za izdaju, kriminal i drugih teških riječi, građani se hrane strahovima i na taj način se njima manipuliše, što je stanje iz koga moramo što prije izaći. Politiku moramo učiniti odgovornijom i vratiti je narodu. Potrebno je više koordinacije, ne samo između nivoa vlasti na lokalnom, entitetskom i državnom nivou, već i između vlasti i građana, kao i da nosioci vlasti osluškuju potrebe građana, da postoji više koordinacije između odlučivanja nosilaca vlasti i realnih potreba stanovništva.

Konkretno, kada je riječ o lokalnom nivou, mogu reći da radimo i radićemo na poboljšanju komunikacije sa građanima, jer je to najbolji način da postignemo dobre rezultate i razvijamo se u pravom smjeru.

Kao Gradonačelnik moram da sarađujem sa svima, ako je to u interesu Grada, bez obzira ko je gdje na vlasti i tog pravila bi trebalo da se pridržavaju svi.

Dosta se govori o potencijalnim kandidatima za najviše funkcije u RS-u i BiH, a u opticaju je i vaše ime. Kako će Savez za promjene usaglasiti kandidate za te pozicije i očekujete li da budete kandidat za predsjednika RS-a?

O tome ko će biti kandidat Srpske demokratske stranke na narednim izborima vrlo brzo će donijeti odluku organi stranke i ja ću tu odluku podržati. Ako organi stranke odluče da budem kandidat za neku od pozicija, prihvatiću tu odluku odgovorno i raditi u korist naših građana, kao što ću prihvatiti i odluku da to bude neki drugi kandidat.

Važno je da jedinstveni izađemo na izbore i pobijedimo. Vjerujem da Republici Srpskoj trebaju promjene i to ne kozmetičke, nego promjene na bolje, a narod neka odluči da li želi da Republika Srpska ide putem sukoba ili saradnje sa okruženjem.

Kako biste ocijenili rad vladajuće strukture u RS-u od početka mandata i kakav je bio njihov odnos prema Bijeljini?

Kakav je bio njihov rad najbolje će ocijeniti građani na narednim izborima. Kada je riječ o odnosu vladajuće strukture prema Bijeljini ne mogu reći da uopšte nije bilo saradnje, kako su se pred izbore povremeno čule prijetnje iz trenutno vladajućih struktura u Republici Srpskoj. Opštine i gradovi kojima rukovode ljudi iz Saveza za promjene nisu ništa manje dijelovi Republike Srpske od opština i gradova u kojima je na vlasti SNSD i njegovi koalicioni parneri. Zato uvijek može biti više saradnje i bolje koordinacije, u interesu građana Bijeljine i svih drugih dijelova Republike.

Ali, hajde da budem pozitivan i da navedem primjere saradnje sa Vladom. Izdvojio bih aktivnosti na zaštiti Semberije od poplava, izgradnji škole u naselju Ledinci, kao i već pomenuti put prema Rači. Mi smo otvoreni za saradnju i u izbornim i u neizbornim godinama, a na Vladi je da razumije da je Bijeljina jedna od ključnih lokalnih zajednica za razvoj, ali i opstanak Republike Srpske u cjelini.