Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na lokaciji Ćurića Brod

Migranti pronađeni na području Velike Kladuše izmješteni u Miral

Patrola s graničnom policijom BiH u Zvorniku, mjestu na kojem preko Drine ulazi najviše migranata
22.10.2020., Zvornik, Bosna i Hercegovina - Rijeka Drina prirodna je granica izmedju BiH i Srbije, takodjer i posljednja rijeka koju migranti moraju prijeci kako bi se domogli BiH, a kasnije Hrvatske i EU. U Zvorniku i regiji granicna policija pokriva oko 130 km granice, a po sistematizaciji GPBiH trenutno nedostaje vise od 300 policijskih sluzbenika za obavljanje redovnih aktivnosti u nadzoru granice i cak 1300 policijskih sluzbenika kako bi se adekvatno odgovorilo na zastitu granice u migrantskoj krizi. S ciljem nadilazenja problema kadrovske ne popunjenosti, kontinuirano se kao ispomoc GPBiH angaziraju policijski sluzbenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Drzavne agencije za istrage i zastitu BiH, te Ministarsvo unutrasnjih poslova Republike Srpske. Prema podaci IOM-a u BiH je ove godine uslo 13,350 migranata, a prema podacima GPBiH, oni su odvratili 10,449 migranata i otkrili 35 kaznenih djela "krijumcarenje ljudi". S dolaskom jeseni, tranzit migranata iz Srbije u BiH je sve manji zbog hladnog vremena i visokog vodostaja Drine, ali migranti se vracaju u Srbiju, zbog boljih prihvatnih centara. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Na lokaciji Ćurića Brod zatečena su 44 migranta, od kojih je najviše državljana Bangladeša i Afganistana

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine danas je u jutarnjim časovima preduzela operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka migranata na području opštine Velika Kladuša i izmještanje migranata pronađenih na lokaciji Ćurića Brod u privremeni prihvatni centar Miral, javlja Anadolu Agency (AA).

“Inspektori Službe za poslove sa strancima su uz asistenciju MUP-a USK-a, izvršili kontrolu kretanja i boravka migranata na lokaciji Ćurića Brod, opština Velika Kladuša, gdje su zatekli 44 migranta, od kojih je najviše državljana Bangladeša i Afganistana. Služba za poslove sa strancima je navedene migrante izmjestila u privremeni prihvatni centar Miral, gdje im je pružena medicinska pomoć, izvršena identifikacija i registracija istih, te obezbjeđeni: smještaj, hrana i ostali neprehrambeni proizvodi”, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima.

Dodaje se da je provedena aktivnost nastavak kontinuiranih operativnih akivnosti Službe za poslove sa strancima na izmještanju migranata iz napuštenih objekata u privremene prihvatne centre u cilju što boljeg upravljanja migracijskim procesima, u koordinaciji sa lokalnim vlastima na području Unsko-sanskog kantona.