Brojne opasnosti

Migranti u BiH rizikuju život: Drinu prelaze na plovilima od boca

Bez naslova

Sa kakvim sve rizicima se migranti susreću u BiH pogledajte u video prilogu

Nabujala rijeka Drina samo je jedna od bezbrojnih prepreka i opasnosti sa kojima se susreću migranti koji pokušavaju da se preko Balkana probiju do zemalja Evropske Unije.

Mnogi od njih u BiH i na Balkanu skoro svakodnevno rizikuju život, a kako bi prešli Drinu koriste i improvizirana plovila od boca. Nažalost, neki od njih su se utopili u pokušaju da pređu granicu između BiH i Srbije.

Među migrantima koji trenutno pokušavaju preći Drinu najviše je Iranaca. Oni nastoje izbjeći graničnu policiju sa obje strane Drine koja, između ostalog, koristi i noćne dvoglede kao i uređaje za infracrveno otkrivanje toplote.

No, graničnim policajcima veliki problem predstavlja iskustvo krijumčara ljudima koji nastoje zaraditi na transportu migranata.

Iranci koji su preživjeli brojne opasnosti i stigli u BiH kažu kako su članovi njihovih porodica nastradali u Iranu jer su učestvovali u protestima. Stoga su krenuli na put u potrazi za boljim životom za svoje žene i djecu.

U proteklih šest mjeseci u BiH je ušlo 4.000 Iranaca. Neki od njih su visoko obrazovani ljudi – računovođe i inženjeri elektrotehnike.

Sa kakvim se sve opasnostima migranti susreću na putu ka EU pogledajte u video prilogu Al Jazeere English: