BiH

u znak protesta

Migranti u “Lipi” i danas odbijaju hranu, u šatorima još nema kreveta i struje (FOTO)

02/01/2021
Foto: Anadolija

Loši vremenski uslovi, hladnoća i neizvjesnost i dalje su prisutni na prostoru nekadašnjeg privremenog migrantskog kampa "Lipa"

Stotine migranata na prostoru nekadašnjeg privremenog migrantskog kampa “Lipa”, udaljenom oko 30 kilometara od Bihaća, u Bosni i Hercegovini, i danas je odbilo hranu koju je obezbijedio Crveni krst Bihaća.

Hranu odbijaju već drugi dan u znak protesta zbog uslova u kojim trenutno borave.

Loši vremenski uslovi, hladnoća i neizvjesnost i dalje su prisutni na prostoru nekadašnjeg privremenog migrantskog kampa “Lipa”.

Migranti su nakon požara ostali pod vedrim nebom, a još uvijek se traži rješenje za aktuelnu humanitarnu katastrofu.

Oružane snage Bosne i Hercegovine u petak su dovezle i počele montirati šatore na mjestu migrantskog kampa “Lipa” u Unsko-sanskom kantonu za potrebe smještaja nezbrinutih migranata koji su se zatekli na tom području. Međutim, šatori koje su počele postavljati Oružane snage BiH, kažu, nisu adekvatni te u njih ne žele da uđu.  Naime, čekaju se još kreveti i dovod električne energije, tako da se migranti još nisu smjestili.

Zahtjev za postavljanjem vojnih šatora Ministarstvo sigurnosti BiH dostavilo je Ministarstvu odbrane BiH, koje je zahtjev proslijedilo na odobrenje Predsjedništvu BiH, kao vrhovnom zapovjedniku.

Predsjedništvo BiH je zahtjev odobrilo i pripadnici OS BiH jučer su stigli na lokalitet devastiranog migrantskog kampa “Lipa”.

Nakon požara u migrantskom kampu “Lipa” početkom prošle sedmice, bilo je odlučeno da se migranti izmjeste u nekadašnju fabriku “Bira” u Bihaću, koja je jedno vrijeme služila kao smještaj za migrante, ali su građani Bihaća i vlasti Unsko-sanskog kantona izrazili negodovanje zbog ovakve odluke Vijeća ministara BiH.

Nezadovoljni migranti u kampu “Lipa” jučer su odbili hranu Crvenog križa u znak protesta sa zahtjevom da se riješi njihov smještaj.

Komentari

Autor: Anadolija/Fokus

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.