BiH

ujedinjene nacije

Migrantska situacija u USK treba hitnu akciju kako bi se izbjegla patnja ljudi

02/10/2020

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini navode kako su zabrinuti zbog iznenadnog zatvaranja Privremenog prihvatnog centra "Bira" u Unsko-sanskom kantonu ove sedmice, pri čemu je policija premjestila 87 djece, uključujući djecu bez pratnje, iz "Bire" u Centar "Borići"

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini navode da su svjesni izazova s kojima se vlasti i lokalne zajednice suočavaju u rješavanju složenog pitanja mješovitih kretanja. Vlasti i zajednice u Unsko-sanskom kantonu, stav je UN-a u BiH su uložile značajne napore da smjeste i ugoste sve koji su pristizali u kanton, često uz limitiranu podršku, prenosi Anadolu Agency (AA).

Međutim, Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini, kako navode, su zabrinute zbog iznenadnog zatvaranja Privremenog prihvatnog centra “Bira” u Unsko-sanskom kantonu ove sedmice, pri čemu je policija premjestila 87 djece, uključujući djecu bez pratnje, iz “Bire” u Centar “Borići”.

Ova akcija je nastavljena istu noć premještanjem svih muškaraca samaca iz “Bire” u hitni prihvatni kamp “Lipa” i u Sarajevo.

Ujedinjene nacije, kako navode, stoga skreću pažnju na činjenicu da je hitni prihvatni kamp “Lipa” već popunjen i nije opremljen za zimske uslove.

“Prihvatni kapaciteti u Sarajevu su također popunjeni. Kako se zimski period približava i temperature padaju, stotine izbjeglica, migranata i tražitelja azila u Bosni i Hercegovini se suočavaju sa uskraćenim pristupom sigurnim smještajnim objektima, čak i sa najosnovnijim postavkama”, izjavila je rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald.

Ujedinjene nacije su izrazito zabrinute da će ovo akcije dovesti do pogoršanja izolacijskih kapaciteta za COVID-19 i mogućnosti poštovanja preventivnih mjera, te će na taj način rezultirati povećanjem zdravstvenih rizika za migrante, tražitelje azila i širu zajednicu.

“U trenutku kada se Bosna i Hercegovina već bori sa pandemijom bez presedana, i njenim posljedicama na sve segmente društva, urgiramo prema svim relevantnim nivoima vlasti da izbjegnu dalje pogoršanje ove humanitarne situacije”, navela je Macdonald.

Ujedinjene nacije pozivaju relevantne vlasti na nivou BiH da pravovremeno osiguraju alternativna rješenja, uključujući držanje centara poput “Mirala” otvorenim i operativnim dok se ne pronađu druge prikladne lokacije. Upravljanje situacijom mješovitih kretanja u Bosni i Hercegovini traži jedinstven pristup i sveobuhvatno rješenje, jer utječe na čitavu zemlju.

Ujedinjene nacije, ističu, ostaju posvećene podršci konsultacijama i akcijama za pravovremena alternativna rješenja, uz podsjećanje svih aktera na odgovornost prema domaćim zakonima, kao i međunarodnim normama i standardima zaštite ljudskih prava.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.