Migrantske porodice idu u hotel “Sedra”: Od države nismo dobili ni marku

migranti usk2222
Foto: Deutsche Welle

Migrantske porodice s područja grada Bihaća, prvenstveno žene i djeca, bit će privremeno smješteni na lokaciji hotela “Sedra”. Već u utorak će se zatvoriti i nedovršena zgrada Doma penzionera u središtu Bihaća, a skoro 200 migranata nakratko će biti izmješteno na lokaciju Đačkog doma.

Ovo su neki od zaključaka s današnjeg sastanka premijera Unsko-sanskog kantona Huseina Rošića i kantonalnih gradonačelnika i načelnika općina.

– Žene i djeca u narednih nekoliko dana idu u hotel “Sedra”, lokaciju između Bihaća i Cazina. Dogovor s vlasnikom objekta je da se popuni hotelski kapacitet od 400 soba, a brigu o njima preuzima Evropska komisija. Također, zatvaramo Dom penzionera i tu više niko neće moći boraviti. Razmatramo i lokacijske mogućnosti, gdje možemo formirati privremeni prihvatni centar. Moramo to mi, kada svoj posao ne rade oni koji trebaju – rekao je premijer USK Husein Rošić.

Ponovio je da Unsko-sanski kanton, lokalne zajednice i organizacija Crveni križ u Bihaću i Velikoj Kladuši još nisu dobili nijednu marku od države.

– Nismo dobili ni ono što je obećano za Crveni križ. Frustrirani smo odnosom nadležnih državnih institucija i sada smo svjesni da moramo uzeti sve u svoje ruke. Ukoliko se ovakav ignorantski odnos nastavi, spremni smo se i mi drugačije ponašati. Očekujemo tematsku sjednicu Vijeća ministara u Bihaću, a u najgorem slučaju, znamo i mi migrante potrpati u autobuse i vratiti ih nazad – poručio je Rošić.

O sve težoj situaciji i narednim koracima na području Bihaća, govorio je gradonačelnik Šuhret Fazlić.

– Sve je teže tim ljudima koji žele dalje u Evropu, ali i građanima Bihaća. Gotovo svakodnevno mi dolaze peticije građana, ali i poruke o samoorganiziranju. Nažalost, incidenti i sukobi su neminovni i zato situaciju podhitno treba rješavati. Zato smo mi sada za bilo koje lokacijsko rješenje u nenaseljenom području grada Bihaća. Još malo ćemo tolerisati ovakvo stanje, a ako se ništa ne promijeni, zatvorit ćemo i zgradu Đačkog doma, pa kako nam bude – rekao je gradonačelnika Bihaća.

Na sastanku je potvrđeno i kako je pripremljeno “šatorsko naselje” u Polju kod Velike Kladuše skoro spremno za prijem migranata iz te općine, međutim država ni tu, kako je rečeno, ne poduzima ništa.