Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mihajlica: Referendum je prijetnja miru u BiH

BiH

Milanko Mihajlica

Predsjednik Srpske radikalne stranke i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milanko Mihajlica izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” da je najavljeni referendum o pravosudnim institucijama BiH prijetnja miru u Bosni i Hercegovini.

Mihajlica je podsjetio da je da je Narodna skupština i 2011. donijela odluku o provođenju referenduma i krenula u te aktivnosti i da su tada sve stranke iz RS-a podržale odluku da se održi referendum o odlukama visokog predstavnika.

Ni u RS-u ne postoji unutrašnji konsenzus i zato mi iz opozicije i upozoravamo na negativne posljedice s kojima bi se RS mogao suočiti, jer nama nije potrebno da ulazimo u konflikt sa svima koji referendum osporavaju

– Međutim, predsjednik RS-a Milorad Dodik je to iskoristio, bolje reći zloupotrijebio tu odluku Narodne skupštine na način da se obustave istrage protiv Dodika i određenog broja lica vezane za izgradnju zgrade Vlade i autoputa Banja Luka -Gradiška. I kada je napravljena politička nagodba, tada se i odustalo od referenduma, pod plaštom navodnog dogovora o strukturalnom dijalogu o pravosuđu u BiH. Sve je to bila maska – kazao je on.

Podsjetio je na to da se ovo referendumsko pitanje odnosi na sve odluke visokog predstavnika, ne samo na rad državnog Suda i Tužilaštva, a njih je mnogo i njima su uspostavljene brojne institucije na nivou BiH. Za sve te odluke glasali su poslanici SNSD-a u Parlamentu BiH.

– Zato je licemjerstvo još veće, a da ne govorim o otvaranju jedne ozbiljne avanture za RS i smatramo da nije u ovom trenutku, iako se ne slažemo s radom i Suda i Tužilaštva BiH, kao i nekih drugih državnih institucija, to dobar način da se ovo pitanje riješi. To se može samo kroz razgovor. Na ovakav način to može samo proizvesti nove konflikte. U isto vrijeme vlast na ovaj način pokušava da skrene pažnju javnosti s velikih ekonomsko-socijalnih problema, na kriminal i korupciju. Mi svi znamo kakav je stav građana i ako vlast u RS-u zna šta hoće, nije joj potreban referendum da to sazna. Ključno je pitanje šta će vlast učiniti onog dana kada se održi referendum u RS-u. Kada saznaju ono što mi svi znamo. Vlast, imam osjećaj, da ponovo, kao i 2011. zbog informacija de istrage pred institucijama BiH protiv njenih ljudi, želi i ovaj put pritiskom napraviti neku vrstu dila i primjerno je da traži kako da iz ovoga izađe. Dva su razloga za to. Prvo zbog jasne poruke premijera Srbije Aleksandra Vučića da Dodik treba da o ovom razmisli, a gotovo niko iz međunarodne zajednice ne podržava referendum. S druge strane, ni u RS-u ne postoji unutrašnji konsenzus i zato mi iz opozicije i upozoravamo na negativne posljedice s kojima bi se RS mogao suočiti, jer nama nije potrebno da ulazimo u konflikt sa svima koji referendum osporavaju. Dakle, mi želimo da znamo šta će RS uraditi nakon toga. Ključni je problem što je Dodik najavljivao da će donijeti zakone kojima će staviti van snage djelovanje na teritoriji RS-a institucija BiH koje su uspostavljene odlukama visokog predstavnika. Da li to znači DGS-a, SIPA, OSA? To bi mogao biti ozbiljan problem za ovu zemlju – kazao je Mihajlica.