Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mijatović: Građani BiH 21. marta neće ostati bez pasoša

pasos bih

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Vojin Mijatović izjavio je danas na press konferenciji u Sarajevu da 21. marta građani BiH neće ostati bez pasoša.

– Uvjeravam vas da smo u stalnom kontaktu, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) i kabinet predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i da, kako god, iznaći će se rješenje, ali građani BiH neće ostati bez pasoša 21. ili 22. marta – ustvrdio je Mijatović.

Vojin Mijatović

Kaže da postoji nekoliko opcija te da će morati praviti „određene promjene u zakonskim rješenjima da bi prevazišli ovu situaciju“.

– Koliko sam informiran, sutra ili u narednim danima će biti sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, predstavnika Ministarstva civilnih poslova, IDDEEA-e, Agencije za javne nabavke, tačnije Ureda za žalbe. Uvjeravam vas da će se iznaći rješenje. Kao dogovorni ljudi apsolutno ne smijemo da dozvolimo da građani BiH nemaju pasoše – istaknuo je Mijatović.

Kazao je da postoji nekoliko opcija, ali da ne bi sada ulazio u diskusiju u vezi s tim opcijama.

– Čekamo kolege iz IDDEEA-e, iz Ureda za žalbe da se usaglase i da u javnost izađemo sa gotovim rješenjem. Nema potrebe za licitiranjem iz razloga što će se sigurno iznaći rješenje koje će biti u korist građana. Moramo zadovoljiti ono što su potrebe građana i njihovo ustavno pravo – naveo je Mijatović.

Ponovio je uvjeravanje da 21. marta građani neće ostati bez pasoša.

Upitan o mogućnosti izmjena Zakona o javnim nabavkama, odgovorio je da je to jedna od opcija.

– Ne bih licitirao. To je jedna od opcija i smatram da je potpuno odgovorno i korektno i sa strane IDDEEA-e i svih koji su involvirani u ovaj proces da daju prijedloge. Moramo imati nekoliko prijedloga, staviti sve u zakonski okvir koji je neophodan i iznaći rješenje da ne bi došli u situaciju koju niko ne želi, a uvjeravam vas da nećemo doći – zaključio je Mijatović.