BiH

potpredsjednik sdp-a

Mijatović pozvao Vladu RS da ubrza rad na preporukama Evropske komisije

26/08/2020

- Moramo odvesti Bosnu i Hercegovinu u EU, a ako ova vlast to nije sposobna učiniti neka da ostavku i prepusti pozicije ljudima kojima je interes naroda iznad ličnog i stranačkog interesa - naglašava Mijatović

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Vojin Mijatović pozvao je Vladu Republike Srpske da ubrza rad na 14 preporuka koje je Evropska komisija sačinila u dokumentu “Mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo BiH u EU” za reforme koje država mora napraviti kako bi postala kandidat za članstvo.

– Stanovnici ovog entiteta, svih vjera i nacija, priželjkuju i zaslužuju ulazak BiH u Evropsku uniju, i niko nema pravo svojim neradom kočiti evropski put BiH. Pozivam premijera Radovana Viškovića da održi posebnu sjednicu Vlade o Mišljenju Evropske komisije. Želimo jasan plan i viziju kako, kada i na koji način će se realizovati preporuke koje se odnose na nadležnosti Republike Srpske – poručuje Mijatović.

Upozorio je, također, da se u jednoj od preporuka direktno poziva Republika Srpska na ukidanje smrtne kazne, te da je nedopustivo da je RS jedna od rijetkih dijelova Evrope u kojima smrtna kazna još uvijek postoji. Također je napomenuo da se u Mišljenju Evropske komisije svi nivoi vlasti u BiH pozivaju na saradnju u realizaciji 14 preporuka.

Pozvao je i predsjednika Skupštine Nedeljka Čubrilovića da bez odlaganja stavi taj materijal na dnevni red, kako bi se najviše entitetsko zakonodavno tijelo očitovalo o Mišljenju Evropske komisije i naložilo ubrzanu realizaciju preporuka koje su u nadležnosti RS-a i saradnju sa drugim nivoima vlasti tamo gdje je potrebno kako bi se realizovale preporuke Evropske komisije.

– Moramo odvesti Bosnu i Hercegovinu u EU, a ako ova vlast to nije sposobna učiniti neka da ostavku i prepusti pozicije ljudima kojima je interes naroda iznad ličnog i stranačkog interesa – naglašava Mijatović, saopćeno je iz SDP-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.