BiH

Potpredsjednik SDP BiH

Mijatović: Tražim smjenu Bisere Turković

15/12/2020

Dok Džaferović otkazuje sastanak, Turković kao član iste stranke udovoljava Dodiku da bi se saradnja SDA i SNSD i dalje neometano nastavila, smatra Mijatović

Potpredsjednik SDP BiH Vojin Mijatović reagirao je danas povodom sastanka ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova i ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković tražeći njenu ostavku zbog učešća u diplomatskom ponižavanju Bosne i Hercegovine.

„Drago mi je da su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine poslušali moj jučerašnji poziv i otkazali gostoprimstvo Lavrovu, koji je svojim ponašanjem pokazao da ne cijeni institucije Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina ima svoje institucije koje je diplomatski nužno poštovati ma koja država da dođe u posjetu, a svako zaobilažanje takvih pravila znači i derogiranje značaja bosanskohercegovačkih institucija.

Zbog toga je skandalozna odluka ministrice Turković da ugosti i primi diplomatu koji zaobilazi institucije Bosne i Hercegovine, protokolarno pokazuje nepoštivanje prema službenom znakovlju i daje skandalozne izjave, te izravno podriva državu BiH. Smjesta tražim ostavku Bisere Turković jer je svojim potezom stala uz Milorada Dodika i jedina ugostila Lavrova.

Ovo je također pokazatelj licemjerne i dvostruke uloge SDA. Dok Džaferović otkazuje sastanak, Turković kao član iste stranke udovoljava Dodiku da bi se saradnja SDA i SNSD i dalje neometano nastavila.

Licemjerstvo SDA nije novost, ali diplomatski šamari nanose naročitu štetu ugledu Bosne i Hercegovine za što direktnu odgovornost snosi ministrica Turković, koja mora biti smijenjena sa ove pozicije jer je iznevjerila osnovni zadatak dostojnog predstavljanja Bosne i Hercegovine“, naveo je Mijatović, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.