Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milan Mladenović posthumno proglašen počasnim građaninom Sarajeva

MILAN MLADENOVIC

Odluka je donesena jednoglasno, čime je frontmen EKV-a prvi put dobio adekvatno priznanje u gradu u kojem je proveo dio svog djetinjstva

Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je odluku kojom je Milan Mladenović posthumno proglašen počasnim građaninom Sarajeva.

Odluka je donesena jednoglasno, sa 25 glasova za, čime je frontmen EKV-a, 29 godina nakon smrti, prvi put dobio adekvatno priznanje u gradu u kojem je proveo dio svog djetinjstva.

“Milan Mladenović je arhetipska pojava na rock sceni bivše Jugoslavije. Njegovo djelovanje u velikoj je mjeri obilježeno i borbom protiv narastajućeg primitivizma krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Borio se za mladost koja je zenit doživjela pred početak mračnih ratnih godina”, stoji u prijedlogu koji je Gradskom vijeću uputio Toni Vukadin.

U odluci se govorilo i o Milanovoj ljudskoj veličini koja se naročito pokazala tokom devedesetih godina.

Antiratni angažman

“Kada su svi nijemo šutili, Milan je na dodjeli nagrade za grupu godine rekao: ‘Nama je vrlo olakšano da osvojimo ovu nagradu, zbog toga što mnogi naši drugovi su morali da napuste ovu zemlju, a neki od njih ovog trenutka možda su živi, a možda i nisu živi – u Sarajevu, Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci'”.

Svoj antiratni angažman nastavio je kroz sastav “Rimtutituki” koji su činili brojni beogradski muzičari, a koji je nastao kao revolt zbog svih dešavanja u već tada bivšoj Jugoslaviji.

Na nastup koji se trebao održati 1993. godine u Banjoj Luci odbio je doći iz protesta što je srušena banjalučka džamija Ferhadija.

Nakon svih dešavanja u Jugoslaviji, vidjevši da ne može pomoći, Milan je odlučio otići u Brazil, gdje je snimio svoj posljednji materijal Angel's Breath.