Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milan Todović optužen da je u ratu držao seksualnu robinju

BiH

tuziteljstvo bih

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Milana Todovića (1961), državljanina BiH, rođenog u mjestu Čelebići – Velenići, općina Foča, za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja, protivpravno zatvaranja žrtve bošnjačke nacionalnosti i držanje u zarobljeništvu i seksualnom ropstvu u Foči 1992. godine.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske (RS) usmjerenog na civilno bošnjačko stanovništvo na području općine Foča, u periodu od 30. oktobra 1992. do 5. marta 1993. godine na području Foče, u svojstvu pripadnika Vojske RS-a, postupao suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava.

Prema navodima optužnice, nakon što je žrtva zarobljena i silovana na različitim lokacijama od različitih pripadnika Vojske RS-a, optuženi se tereti da je žrtvu prisilio na seksualno ropstvo, kupivši je od pripadnika Vojske RS-a.

Todović je u navedenom periodu žrtvu držao u stambenoj zgradi zatočenu u nehumanim uslovima, bez hrane, vode, struje i grijanja, gdje ju je maltretirao i tukao, nanoseći joj tjelesne povrede, te silovao više puta i prisiljavao na seksualni odnos sve dok nije uspjela pobjeći.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.