Predsjednik Hrvatske

Milanović: Dodik je pogriješio kad je odlikovao Putina, ali pustimo to

Milanović dao izjavu nakon obilaska izložbi u Klovićevim dvorima
21.04.2022., Zagreb - Predsjednik Republike Zoran Milanovic obisao dvije izlozbe postavljene u galeriji Klovicevi dvori, „Korijeni i krila : Valho Bukovac u Zagrebu, Cavtatu i Becu, 1893.-1903.“ te „Klimt u Rijeci – Ljubav, smrt, ekstaza“. Nakon posjete muzeju, predsjednik je dao izjavu za medije. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske se osvrnuo i na odluku vlasti u RS da obilježe “dan Republike Srpske” 9. januara uprkos odluci Ustavnog suda BiH, kazavši kako se „ustavni sud ne bi trebao baviti praznicima”

Hrvatskoj je cilj očuvati BiH kao državu u kojoj Hrvati moraju imati jednaka prava poput ostalih naroda, a u tome joj saveznik može biti i Milorad Dodik, izjavio je u četvrtak predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

“Milorad Dodik je bio, i mislim da i dalje može biti, saveznik Hrvata u BiH, onda i Hrvata u Hrvatskoj i hrvatske vlasti u legitimnoj i poštenoj borbi za temeljna politička prava Hrvata u BiH. Ali u BiH, ne izvan BiH, ne u državi u kojoj žive svi Srbi ili bilo koji drugi ili treći narod, već u BiH”, rekao je Milanović nakon obilaska potresom pogođenih područja u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Odluku Milorada Dodika da odlikuje Vladimira Putina ocijenio je “pogrešnom”.

“Ali pustimo to odlikovanje, ono je sporedno. Ono što je bitno je da ja ne vidim kao hrvatski politički imperativ borbu da svi Hrvati žive u jednoj državi. To je nemoguće”, rekao je Milanović u očitoj aluziji na nedavno ponovljenu Dodikovu izjavu o ujedinjenju svih Srba, prenosi Hina.

Osvrnuo se i na odluku vlasti u RS da obilježe “dan Republike Srpske” 9. januara uprkos odluci Ustavnog suda BiH, kazavši kako se „ustavni sud ne bi trebao baviti praznicima”.

“Svako može slaviti što god hoće. Proglasiti nešto neustavnim je obična glupost. U Ustavnom sudu BiH ima i stranaca i kada se ustavni sudovi počnu baviti nekim simboličkim stvarima, kao što su praznici, nikada ne završava dobro”, rekao je Milanović.

Republiku Srpsku su dobili, među ostalim, i voljom Hrvatske i predsjednika Franje Tuđmana, dodao je.

“Ona je dio BiH, ali postoji i nećemo osporavati njezinu opstojnost”, poručio je predsjednik RH.

“Što će i kada će oni tamo nešto slaviti je manji problem. Problem je kada se govori o razbijanju BiH. To nije produktivno i realno, samo izazivaš probleme, a nemaš instrumente da to ostvariš”, rekao je Milanović, opet aludirajući na Dodikove izjave o odcjepljenju.

Komentirao je i Dodikovu izjavu da je Tuđman nastavak Pavelića i to odlučno opovrgao.

“Tuđman je prezirao Pavelića, a Tita je itekako poštivao. To zna svako ko je otvorio jednu, dvije knjige, čitao njegove intervjue i članke”, rekao je Milanović.

Ustvrdio je kako je Tuđman “nasljednik Tita ili nije ničiji nasljednik”.

“Tuđman, koji je bio partizan i partizanski komesar, komunist, nije bio običan partizan. Njega uspoređivati s Pavelićem je netačno i opet nije dobro za naše odnose. On nema veze s Pavelićem”, rekao je predsjednik Republike Hrvatske.