Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milanović o slučaju “mlijeko”: BiH godinu i po lukavo zavlači Hrvatsku

Zoran Milanovic

Premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je danas da je Hrvatska donijela odluku da stopira uvoz mlijeka iz BiH u EU zbog hrvatskih izvoznika i istakao da BiH dugo i lukavo zavlači.

“To radimo zbog hrvatskih izvoznika, pošto BiH već dugo zavlači. BiH je dužna učiniti isto za Hrvatsku što je i Slovenija učinila kada je Hrvatska ulazila u EU. Tražimo da se kvote iz 2013. i dalje poštuju što BiH već godinu i po lukavo izbjegava”, rekao je Milanović.

Premijer Milanović u petak je, komentirajući objavu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 1,2 posto, izjavio da je Hrvatska izašla iz krize te da će stope privrednog rasta u nadolazećim tromjesečjima vjerovatno biti još i više.

“To je brojka kojom možemo biti jako zadovoljni. Nismo više u ranim 2000. godinama, a ono što je još važnije, rastu izvoz i industrijska proizvodnja, a tek onda potrošnja. To su sve posljedice određenih aktivnih mjera, smanjenja nekih poreznih stopa. Da, i okruženja, ali ne isključivo članstva Hrvatske u Evropskoj uniji, jer kada bi to bilo tako, onda bi sve članice Evropske unije bile jednako uređene i ne bi ni jedna imala problema, a nije baš tako”, rekao je Milanović.

Šteta se mjeri milionima eura

Hrvatska je do 2013. predstavljala glavno tržište za izvoz pasteriziranog mlijeka iz Bosne i Hercegovine.

U srijedu je Hrvatska stopirala izvoz bosanskohercegovačkog mlijeka na tržište Evropske unije, koje je nakon svih provjera dobilo zeleno svjetlo za izvoz, i time direktno oštetila privredu Bosne i Hercegovine za stotine miliona eura.