Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Crne Gore

Jakov Milatović reagovao na Dodikovu najavu “velike Srbije”

jakov milatovic
Foto: Predsjednik Crne Gore

Prošle sedmice Dodik je izjavio da Srbi u ovom stoljeću trebaju “formirati jedinstvenu državu, koju čine Srbija, RS i Crna Gora, demokratskim putem i političkim mjerama, a ne ratom i ostaviti je budućim generacijama”

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović osudio je u utorak izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je kazao kako treba “organizirati referendum o formiranju jedinstvene države Srbije, Republike Srpske (RS) i Crne Gore”.

“Jasno osuđujem tu poruku. Crna Gora je zaokružila svoju državnost i snažno trasirala euroatlantski put. Mi se radujemo da nam se Bosna i Hercegovina pridruži na tom putu i to je sve što imam kazati”, istaknuo je Milatović.

Prošle sedmice Dodik je izjavio da Srbi u ovom stoljeću trebaju “formirati jedinstvenu državu, koju čine Srbija, RS i Crna Gora, demokratskim putem i političkim mjerama, a ne ratom i ostaviti je budućim generacijama”.

Crna Gora je jutros dobila novu vladu a istovremeno s raspravom o novoj vladi ispred crnogorske Skupštine u Podgorici održavali su protesti građana zbog izbora četničkog vojvode Andrije Mandića za predsjednika Skupštine Crne Gore.

Učesnici protesta nosili su i transparente s porukama “Vučiću, džukelo slomit ćeš zube na Crnoj Gori”, “Izgubismo Drugi svjetski rat”, “Ne četničkoj vladi”.

Jedna od organizatorica skupa Jelena Marković iz Liberalne partije rekla je da je izbor Mandića pokazatelj urušenih državnih institucija u Crnoj Gori.

“Četnički vojvoda pripada strani koja promovira mrak kroz klerofašizam, nacionalizam… Branit ćemo i odbraniti Crnu Goru”, rekla je Marković.

Ona je kazala da Srpska pravoslavna crkva i Srbija kradu crnogorsku istoriju i kulturu, a “to je zločin prema slobodarskom crnogorskom narodu”.

“U Srebrenici se dogodio genocid, a to i ovdje rade, samo ne puškom. To je kulturni genocid. EU i NATO moraju nas zaštititi i ne smiju više gurati glavu u pijesak… Mi nismo Srbi i nikad nećemo biti”, rekla je Marković.

Prva odluka koju bi vlada Miljenka Spajića trebala donijeti je odgađanje popisa koji je trebao početi u srijedu za 30 dana.

Odgađanje popisa tražila je procrnogorska oporba koja tvrdi da je na sceni etnički inženjering kojim se želi “posrbiti” Crna Gora, podsjeća Hina.

Crnogorski predsjednik Milatović također je u utorak pozdravio odluku nove Vlade i parlamentarne većine o spremnosti na dijalog oko popisa stanovništva te odgađanju popisa za mjesec dana.

“Prateći ocjene Monstata i Eurostata popis se mogao održati i sada. Ali u svakom slučaju nije na odmet sačekati mjesec, sjesti, razgovarati, doći do dogovora ako postoji politička volja”, kazao je Milatović te dodao da je popis statističko pitanje i apelirao da se to pitanje ne politizira, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Sjednica nove crnogorske Vlade počet će u utorak u 13 sati, a novu vladu čine ministri iz Spajićevog Pokreta Europa sad, Demokrata Alekse Bečića koji je postao i potpredsjednik vlade zadužen za sigurnost, te Albanske nacionalne stranke i umjerenog prosrpskog SNP-a koji imaju po dva ministra.