Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milavica: Policijskog komesara građani trebaju birati direktno

Sead Milavica

Sead Milavica, nosilac liste Demokratske fronte za Skupštinu Kantona Sarajevo, smatra da policijskog komesara građani trebaju birati direktno.

“Činjenica je da je problem sigurnosti i nepovjerenja u policijske strukture zavladao u Kantonu Sarajevo, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Građani izražavaju ozbiljne sumnje da se pojedine istrage ne provode potpuno profesionalno i da su pod utjecajem političkih elita“, navodi Milavica.

„Pored očito sporog rada sudova i tužilaštava, građani više nisu sigurni niti da će istražne radnje koje se poduzimaju biti u funkciji otkrivanja istine i počinioca najgorih krivičnih djela. Puno je toga pod upitnikom. Građani pravdu doživljavaju selektivnom. Kako bismo spriječili svaku sumnju da se politika miješa u policijski posao, potrebno je izmijeniti postojeću zakonsku regulativu na kantonalnim i višim nivoima i do policijskog komesara doći voljom građana, birajući između nekoliko kandidata čije će kandidature za uži izbor ponuditi stručna tijela, na osnovu znanja i stečenog iskustva“, dodao je Milavica.

„Ovakav način izbora policijskog komesara putem glasanja građana Kantona Sarajevo mogao bi zaživjeti uporedno s narednim lokalnim izborima, kako sama procedura izbora ne bi građane Kantona dodatno koštala. Nadzor nad radom policijskog komesara bi se temeljio na dosadašnjem načelu djelovanja uz veći upliv struke i precizna mjerenja učinkovitosti u skladu sa evropskim sigurnosnim standardima“, pojasnio je Milavica svoj prijedlog.