Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Mile Ujić nepravosnažno oslobođen optužbi za zločine u Rogatici

Foto: BIRN BIH
Mile Ujić (desno) ispred zgrade Suda Bosne i Hercegovine

Na ovu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom vijeću Suda BiH

Mile Ujić je nepravosnažnom presudom Suda Bosne i Hercegovine oslobođen optužbi za zločine počinjene 1992. godine na području Rogatice, javlja Detektor.

Ujić je oslobođen optužen da je u okviru širokog i sistematskog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija iz Srbije, učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Braco Stupar je čitajući presudu naveo kako Sud nije našlo dokazanim da je Ujić svojim radnjama učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva, kao i da Tužilaštvo nije ponudilo dovoljno dobre dokaze tokom sudskog postupka.

“Vijeće nalazi bitnim istaći da nema sumnje da su se događaji desili, što se može zaključiti na osnovu iskaza brojnih svjedoka, ali Vijeće nije moglo zaključiti da je optuženi učestvovao ili komandovao nad ovom akcijom koja se desila 2. augusta 1992. godine”, kazao je sudija Stupar.

Suđenje Ujiću počelo je u junu 2020.

Ujić je prvostepenom presudom oslobođen plaćanja troškova krivičnog postupka, a oštećeni su sa imovinsko-pravnim zahtjevima upućeni na parnicu.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom vijeću Suda BiH.