intervju za "bhrt"

Miletić: Osmorka ima dovoljno ruku, neću glasati za ljude sklone izvršavanju krivična djela

miletic
Zlatko Miletić / FOTO: Screenshot / BHRT

Osvrnuo se Miletić i na sinoćnju emisiju Odbrojavanje BHRT-a i istupe Irfana Čengića iz SDP-a, koji je tom prilikom iznio jednu potpunu neistinu

“Tačno je da je bio taj sastanak bio sa Osmorkom. Trajao oko četiri i po sata i održao se 9. januara”, kazao je za BHRT Zlatko Miletić predstavnik stranke Za nove generacije i državni zastupnik, govoreći o sastanku na kojem je učestvovao a koji se tiče formiranja vlasti na državnom nivou.

Miletić je kazao kako je jedan od zaključaka tog sastanka bio da ne izlaze u javnost sa sadržajem.

“Ali pošto očigledno pojedina gospoda, govorimo o pojedincima, iz te šestorke ili osmorke, da ih nazovem kako god, ne mogu da otrpe i moraju izaći i govore prvo stvari koje nisu tačne, evo možda je dobra prilika da ih demntujem. Ja u tom smislu neću opet govoriti o sadržaju tog sastanka, za razliku od njih. Ali ću reći s obzirom da sam vidio gospodina Fortu da je gostovao kod vas u jutarnjem programu, i između ostalog rekao je dvije neistinite i djelimično neistinite tvrdnje.”

Prvo je govorio o tome kako oni njemu jesu sve kazali o tome šta se dešavalo, ali postoji i nastavak.

“To je tačno, ali nije dodao dodatak rečenici da ja sa njihovim pojašnjenjima, govorim o čitavom procesu, da ja nisam zadovoljan bilo kojom radnjom koju su oni meni pojasnili. Znači kada je u pitanju čitava uspostava Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.”

Miletić je govorio i o drugoj tvrdnji.

“Rekao je da je sve te stvari navodno Nermin, misleći na Ogreševića, trebao meni prenijeti i da je on bio informisan. To apsolutno nije tačno. Ni on nije bio informisan u dovoljnoj mjeri u kojoj je trebao biti. A, uostalom on nije trebao njega imenovati nego profesora Marjanovića jer ja nisam u NES-u nego u Stranci za nove generacije. Gospodin Marjanović je dio koalicije, on je koordinator. Ako su nekoga trebali informisati onda su trebali njega.”

Nisam glasao za Tegeltiju

Osvrnuo se i na sinoćnju emisiju Odbrojavanje BHRT-a i istupe Irfana Čengića iz SDP-a.

“Sinoć, u emisiji Odbrojavanje, Irfan Čengić kojeg ja izuzetno cijenim iznio je također jednu potpunu neistinu. Ona se odnosi na moje učešće o uspostavi ovog, aktuelnog Vijeća ministara. Rekao je da sam ja glasao za Tegeltiju i to Vijeće ministara. To je apsolutno neistinito. Glasanje o VM obavlja Zastupnički dom. Ja nisam bio član Zastupničkog doma, već Doma naroda. A ono što ja mislim o gospodinu predsjedavajućem i pojedinim ministrima u okviru tog Vijeća ministara Čengić može vidjeti na mojoj Facebook stranici. Sva moja obraćanja, ne ova mahalska, već javna, državnička, u okviru parlamenta, može pronaći na stranici u zadnje tri godine pa nek vidi šta sam o tim ljudima govorio. Kako i na koji način i šta u konačnici ja ne mogu prihvatiti.”

Miletić vjeruje da Čengić to nesvjesno radi.

“Ali ga savjetujem da zbog nedostatka informacija mislim da nije uredu i nije kolegijalno da se bavi državnim nivoom. Ja se ne bavim njihovim federalnim nivoom. Ili naprimjer Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, fondovina, dodjelom para i fondova. Možda bi bilo bolje da se oni bave tim stvarima, a da ovaj državni nivo ja to malo bolje znam od njih.”

Imaju ruku i bez mene

Još jednom je Miletić ponovio stav o imenima novih mistara za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

“Moj stav je ostao nepromijenjen, ja sam tad rekao i njima i govorim i sad. U tom kontekstu, budu li izabrani kandidati za ministre i zamjenike koji imaju bilo kakvu zakonsku prepreku u smislu bavljenja kriminalom, u kontekstu da su presuđeni za određena kaznena djela, da je podignuta optužnica protiv tih osoba ili da određeni tužilački organi vode istragu protiv njih, za takav sastav Vijeća ministara neću glasati. Bila to Osmorka ili neko treći, to je nebitno”, rekao je Miletić.

“Zaista je degutantno da opet imamo kao i sa ovim Vijećem ministara situaciju da podržavamo ljudi koji su skloni izvršenju krivična djela. To mi ne pada na pamet”, naglasio je Miletić.

“U zavisnosti koja lica budu na toj odluci ja ću po svojoj savjesti glasati za Za ili Protiv. U konačnici, imajući u vidu da ja eventualno ne glasam, Osmorka ima dovoljno ruku da to Vijeće ministara prođe. I ja nemam problem sa tim. Sve ono što dobro urade za državu BiH, za građane, za bilo koji narod ja ću ih podržati. A da li će se sada to desiti ja ne znam. Neću da ulazim u kalkulacije. Znaćemo vjerovatno za 10-15 dana”, rekao je Zlatko Miletić na kraju intervjua za BHRT.