BiH

Miličević: Aktuelna vlast u RS-u ne zna građanima obezbijediti napredak

09/08/2017

Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević ocijenio je da aktuelna vlast u RS-u ne zna, ne želi niti može da građanima tog entiteta obezbijedi bilo kakakv napredak.

– To je jasno iz činjenice da su od 2010. godine prosječne plate u RS-u rasle za tek šest posto, a penzije za samo 22 KM, uz gotovo dvostruko povećanje troškova života, što se teško može nazvati napretkom – navodi se i Miličevićevoj pisanoj izjavi za medije.

Prema njegovim riječima, da bi se građanima Republike Srpske omogućio dostojan život, najniže plate, to jest minimalne obavezne zarade moraju biti usklađene sa potrošačkom korpom i to u iznosu od najmanje 30 posto.

– To se može i mora postići reformom poreskog sistema, koji je nepravedan i tereti na isti način najmanje i najveće zarade, što je uzrok stagnacije rasta plata, ali i opterećuje privredu, samim tim i rast bruto društvenog proizvoda – ocijenio je Miličević.

On je još ocijenio da bi se reformom poreskog sistema podstakla legalizacija ogromnog sektora sive ekonomije, što bi podstaklo novi rast ukupne ekonomije RS-a, nove investicije, rast plata i bruto društvenog proizvoda.

– Time bi se smanjila potreba za kreditima i smanjila zaduženost Republike Srpske, koja dostiže kritičan nivo – zaključio je predsjednik GO SDS-a i dodao da RS-u neće pomoći ni MMF, ni ruski ni kineski krediti, nove akcize, povećanje PDV-a ni štampanje novca, ako “sami ne pomognemo prvo sami sebi”.

To, kako je istakao, znači vraćanje građanima vjere u institucije, u napredak i boljitak, jer sa prirodnim bogatstvima sa kojima raspolaže, RS može da održi i nekoliko puta veći broj stanovnika, nego što ih sada ima, samo kada bi se sa tim prirodnim dobrima domaćinski odnosilo i gazdovalo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.