Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministrica finansija

Milićević: Javni prihodi u FBiH pali, vanjski i unutarnji dug porasli

Jelka Milicievic2 (1)

Dodala je kako su prihodi od poreza u prvom polugodištu u odnosu na isto razdoblje lani manji za devet posto

U prvoj polovici 2020. godine prihodi od neizravnih poreza koji pripadaju FBiH manji su za devet posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a u istom razdoblju porasta je unutarnji i vanjski dug Federacije BiH, izjavila je federalna ministrica financija Jelka Milićević.

– Prema analizama i podacima, ostvarenje proračuna je u očekivanim razinama. Imali smo ukupno ostvarene prihode od 1,673 milijarde maraka, što je ostvarenje od 51 posto od planiranog po usvojenom rebalansu proračuna. Ti pokazatelji su neusporedivi s prihodima ostvarenim prošle godine jer u 2019. godini nisu uračunati prihodi Fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja jer tada Fond MIO/PIO nije bio proračunski korisnik – kazala je ministrica Milićević na konferenciji za novinar nakon sjednice Vlade FBiH.

Dodala je kako su prihodi od poreza u prvom polugodištu u odnosu na isto razdoblje lani manji za devet posto što je zahtijevalo povećane izvore financiranja iz drugih izvora, a to je rezultiralo povećanjem zaduženja Federacije u drugom kvartalu.

– Vanjski dug Federacije iznosi 4,898 milijardi maraka i veći je za 6,87 posto. Najveće zaduženje u okviru ovog povećanja vezano je za aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom i on je iznosio 398,5 milijuna maraka. Unutarnji dug na dan 30. 6. 2020. je 865 milijuna maraka i veći je za 19 posto ili nominalno za 138 milijuna i veže se za dvije aukcije trezorskih obveznica – dodala je ministrica financija