Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RS

Milionski poslovi za firmu sa jednim zaposlenim

gradjevinar_Fotor (1)

Isto preduzeće rekonstruisalo je vladinu luksuznu vilu na Jahorini, a za taj posao je od Ugostiteljskog servisa RS, koji je u sklopu Ministarstva trgovine i turizma dobila 862.062 KM

Pojedina ministarstva u Vladi Republike Srpske imaju povlaštene klijente, posebno kada su u pitanju javne nabavke. Tako Ministarstvo trgovine i turizma RS, kojim rukovode kadrovi DEMOS-a Nedeljka Čubrilovića, većinu poslova u vezi sa rekonstrukcijom i opremanjem objekata na Jahorini, koji su u vlasništvu Vlade RS, povjerava firmama „KORIĆANAC ZDRUG“ iz Kotor Varoši i „DINACO“ iz Trebinja, piše Žurnal.

Zanimljivo je da firma „Korićanac“ ima samo jednog zaposlenog radnika, a da je u 2017. godini (što su poslednji podaci) imala promet od svega 308.080 KM. Vlasnik te firme je Luka Korićanac, a prema izvorima Žurnala iz Vlade RS, u Ministarstvu trgovine i turizma zaposleno je više Korićanaca, koje su listom članovi DEMOS-a i, nema sumnje, rod vlasniku firme „KORIĆANAC“.

Firma „KORIĆANAC“, koja ima samo jednog zaposlenog, dobila je posao adaptacije i sanacije hotela „Rajska dolina“ na Jahorini, vrijedan 6.618.219,79 konvertibilnih maraka. Isto preduzeće rekonstruisalo je vladinu luksuznu vilu na Jahorini, a za taj posao je od Ugostiteljskog servisa RS, koji je u sklopu Ministarstva trgovine i turizma dobila 862.062 KM.

Osim sa firmom „KORIĆANAC“, Ministarstvo trgovine i turizma, odnosno Ugostiteljski servis RS, ima neku tajnu vezu i sa firmom „DINECO“ iz Trebinja. Sa tom firmom je 17. juna sklopljen ugovor o opremanju hotela „Rajska dolina“, „KORIĆANAC“ rekonstruiše, „DINECO“ oprema. Vrijednost ugovora za opremanje „Rajske doline“ je vrijedan 2.231.800,69 KM, bez PDV-a. Ponuda preduzeća „DINECO“ ocjenjena je kao ekonomski najpovoljnija, mada drugog ponuđača nije ni bilo.

U dijelu ugovora koji je definisan pitanjem – „da li je dozvoljena alternativna ponuda“, napisano je NE. Isto se desilo kada je sa „DINECO“ 28.12. 2018. godine sklopljen ugovor za opremanje vladine vile na Jahorini vrijedan 154.804,77 KM. DINECO ima 19 zaposlenih, a na njenom čelu je Slađana Bukvić. Vlasnik firme je Duško Pantović.

Nema dileme, da su „KORIĆANAC ZDRUG“ I „DINACO“ povlaštene firme i favoriti Ugostiteljskog servisa RS, a da su javne nabavke uvijek naštimane tako da ove dvoje firme dobiju posao. Osim toga, van pameti je da se u opremanje hotela „Rajska dolina“ u vrijeme pandemije korona virusa izdvaja više od 2,6 miliona maraka (sa uračunatim PDV-om), u situaciji kada Vlada RS, prema potvrdjenim izvorima, nema novca da plati dažbine za plate zaposlenima u javnoj upravi.