Ratni zločini

Milojica osuđen za ubistva Sameda i Rame, za Mehmeda nije bilo očevidaca

milojica

Milojica je kao pripadnik 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS) proglašen krivim po dvije tačke optužnice za ubistvo bošnjačkih civila u julu 1992. godine u Hambarinama

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Boru Milojicu na osam godina zatvora za zločin protiv čovječnosti na području Prijedora. Želislav Rivić oslobođen je optužbi.

Milojica je kao pripadnik 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS) proglašen krivim po dvije tačke optužnice za ubistvo bošnjačkih civila u julu 1992. godine u Hambarinama, prenosi BIRN BiH.

Vijeće je poklonilo vjeru svjedocima koji su opisali kako je Milojica ubio Sameda Velibašića na punktu, kao i Ramu Čelića koji je sa porodicom sjedio ispred kuće.

Milojica i Rivić oslobođeni su po četiri tačke optužnice da su kao pripadnici Ljubijskog bataljona počinili ubistva civila romske, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u julu 1992.

Boro Milojica

Milojica je oslobođen optužbe da je sa preminulim Perom Đurićem ubio devet romskih civila koji su bili dovedeni da kopaju grobnicu za bošnjačke civile.

Kako je kazao sudija Davorin Jukić, o ovom događaju je svedočio samo svjedok S-3, ali Vijeće nije poklonilo vjeru njegovom iskazu kao potpuno uvjerljivom i logičnom. Napomenuo je da je Milojica u svom svjedočenju označio ovog svjedoka kao učesnika u ubistvima.

Milojica je oslobođen i optužbe za ubistvo Mehmeda Mulalića, jer nije bilo očevidaca koji bi to potvrdili. Jukić je rekao da su svjedoci vidjeli da Milojica odlazi u šumu sa Mulalićem koji je čuvao ovce i da se vraća sa stokom, ali da niko nije vidio ubistvo.

Vijeće je zaključilo da Tužilaštvo nije izvelo dokaze o statusu žrtava i njihovom identitetu pa su Milojica i Rivić oslobođeni optužbi za ubistvo pet civila na punktu u Hambarinama. Milojica je iz istog razloga oslobođen za ubistvo još jednog civila na punktu.

Oni su oslobođeni optužbi i za ubistvo hrvatskog civila Dragana Begića, jer su svjedoci iznijeli samo posredna saznanja.

Na tu presudu dozvoljena je žalba.