Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milorad Dodik čeka opoziciju da donese 44 poslanička potpisa

BiH

dodik1234

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da aktuelna Vlada ima apsolutnu podršku vladajuće koalicije u RS-u, ali da će, ukoliko do danas u 17 sati opozicija u RS-u donese 44 potpisa poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, imenovati njihovog mandatara.

– Kao predsjednik po Ustavu sam odgovoran da dam mandat za sastav Vlade, a nikakvih inicijativa o ovom pitanju nije bilo – rekao je Dodik nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije u RS-u.

Dodik je na pres-konferenciji dodao da je koalicija SNSD-DNS- SP stabilna i odlučna da se bori za stabilnost i jačanje RS-a u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Tvrdi „da postoji opasnost destabilizacije institucija u RS-u od pojedinih političkih partija“.

Dodik je iznio niz optužbi na stranke opozicije u RS-u, odnosno Saveza za promjene koje su u vlasti na nivou BiH.

Ustvrdio je da je “opozicija iz RS-a izdajnička falanga na nivou BiH, koja radi na izdaji nacionalnih interesa RS-a i njene pozicije”.

– Tražimo raspravu o vraćanju na nivo izvornih dejtonskih ovlaštenja, a SDA traži da bude prekomponovana cijela BiH. To nama nije nepoznato, jer je riječ o projektu koji je zaustavljen 2006. godine, a u saradnji s međunarodnom zajednicom bile su razvijene i regionalne organizacije, koje je trebalo da budu preteče nove organizacije u BiH – tvrdi, između ostalog, predsjednik SNSD-a.

– Vlada RS-a ne funcioniše normalno i ne radi odgovorno kao što to pokušava predstaviti trenutna vlast, a najbolji dokaz za to je 50 miliona maraka duga prema poljoprivrednim proizvođačima – tvrdi poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić.

Neisplaćivanje duga od 50 miliona KM će, kaže, proizvesti višemilionsku štetu poljoprivrednim proizvođačima u RS-u.

– Prvi dio tog duga se odnosi na podsticaje u poljoprivredi u iznosu od trinaest miliona i dvjesta hiljada maraka. Ministarstvo poljoprivrede i ministar Stevo Mirjanić su više puta obećali da će te obaveze biti isplaćene, ali to se još nije desilo. Sljedeći dug koji iznosi 12 miliona maraka, takođe iz 2014. odnosi se na štetu od poplava koja također nije isplaćena – naveo je Stanić.

Ostatak od 25 miliona KM, kako dodaje, odnosi na dug prema poljoprivrednicima za prvih pet mjeseci tekuće godine.

– Tih pedeset miliona KM je devedeset posto ukupnog godišnjeg budžeta poljoprivrede i moram da kažem da će, ukoliko se kojim slučajem desi da ova vlada ostane duži period, poljoprivrednici ostati bez ikakvih primanja po osnovu podsticaja i šteta nastalih u poljoprivredi – kazao je Stanić.

Ovakvo ponašanje nadležnih u RS-u nazvao je neodgovornim, dodajući da SDS poziva vladu da isplati nagomilane obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima i da promijeni redoslijed isplata budžetskih obaveza.

Tvrdi da je Vlada RS-a dovela do zida i da je neizbježan, kako kaže, krah, što će se, po njegovim riječima uskoro i deseti.

-Vlada je u raspadu i najavljujemo da ćemo u najskorije vrijeme zamijeniti ovu vladu – ustvrdio je Stanić.