Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sazvao sastanke

Milorad Dodik danas izvodi novi napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine?

Izjave za medije nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a u Banja Luci
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Dodik je jučer rekao da će na sastanku biti analizirana aktuelna situacija u BiH

Predsjednik RS-a Milorad Dodik razgovarat će danas u Banjoj Luci u odvojenim sastancima sa predstavnicima institucija RS i srpskim predstavnicima u državnim institucijama Bosne i Hercegovine, kao i sa rukovodstvom Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS.

Dodik je jučer rekao da će na sastanku biti analizirana aktuelna situacija u BiH.

– Jedini pravi i isključivi odgovor jeste da izgradimo jedinstvo koje će odbiti sve napade na Republiku Srpsku, rekao je Dodik.

Podsjetimo, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac jučer je u Istočnom Sarajevu okupio zvaničnike izabrane iz Republike Srpske u državne institucije.

Košarac je rekao da je “lojalnost Republici Srpskoj jedinstven stav svih predstavnika RS zaposlenih u Vijeću ministara BiH i agencijama”, te da su svi “spremni da napuste rad u institucijama Bosne i Hercegovine ukoliko budu nastavljene provokacije Christiana Schmidta”.

Dodik: Potvrđena optužnica je progon

Dodik je rekao je da je potvrđivanje optužnice u Sudu BiH, progon i istakao da je njegova ustavna obaveza bila da potpiše ukaz o proglašenju zakona koji je usvojila Narodna skupština RS.

– Da nije potpisao ukaze na usvojene zakone, definitivno bi se urušio status Narodne skupštine i pozicija RS, a ovako smo je samo ojačali – rekao je Dodik, nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Potpredsjednica stranke Željka Cvijanović i član Predsjedništva BiH izjavila je da SNSD pruža apsolutnu podršku instituciji predsjednika Republike Srpske, ali i Miloradu Dodiku, kao predsjedniku RS i lideru te stranke.