Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milorad Dodik kandiduje sina Ratka Mladića za predsjednika RS-a?

BiH

mladic dodik

Darko Mladić, sin ratnog zločinca Ratka Mladića, jedan je od mogućih kandidata SNSD-a Milorada Dodika za predsjednika Republike Srpske na predstojećim općim izborima.

Mladićeva kandidatura ušla je u uži izbor Milorada Dodika i SNSD-a, a pojedini savjetnici aktuelnog predsjednika RS-a smatraju da bi kandidatura sina ratnog zločinca ostavila bez ikakve šanse za pobjedu kandidata opozicionog Saveza za promjene Vukotu Govedaricu, navode neimenovani izvori Blica.

“Bilo koji drugi kandidat vladajuće partije ne garantuje izbornu pobjedu nad izabranim kandidatom Saveza za promjene. S druge strane, kandidaturom sina Ratka Mladića za poziciju predsjednika RS-a u vrhu SNSD-a računaju da bi sigurno osigurali ogromnu podršku najvećeg dijela boračke populacije, kao i običnih ljudi koji u Mladiću vide nekog ko je najzaslužniji za stvaranje i odbranu RS-a”, tvrde sagovornici Blica.

Veliki plus eventualnoj kandidaturi Darka Mladića, dodaju oni, predstavljalo bi i to što se radi o nestranačkoj ličnosti koja govori nekoliko stranih jezika.

“U vrhu SNSD-a razmišljaju i o tome da bi najveći dio neopredijeljenih birača na izborima svoj glas sigurno prije dali Darku Mladiću nego kandidatu SDS-a Vukoti Govedarici”, navode isti izvori.

Darko Mladić nije za Blic želio potvrditi, ali ni demantovati informaciju da je njegovo ime ušlo u uži krug kandidata.

Neimenovani izvori Blica, također, tvrde i da je pored Darka Mladića, čije je ime nedavno ušlo u uži izbor kandidata vladajuće partije za predsjednika RS-a, u igri i dalje aktuelna premijerka manjeg bh. entiteta Željka Cvijanović, zatim ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, kao i delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović.