Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milorad Dodik ne isključuje novo krvoproliće u Bosni i Hercegovini?

Republika Srpska će nastaviti da slavi Dan Republike i ni jedan

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je referendum kao način odlučivanja verifikovan svuda u svijetu i predstavlja odraz demokratskih prava i da će to pravo upražnjavati i RS.

Na pitanje da li će biti referenduma o otcjepljenju RS, Dodik je rekao da će narod odlučivati o svim važnim procesima koji su im važni, a ne nekakve političke elite.

Kaže da nikada neće da isključi mogućnost da Srbi na ovom prostoru odlučuju o svom statustu u nekoj budućnosti.

Prije više dvije decenije, bosanski Srbi su uz podršku i instrukcije iz Beograda, pokušali otcijepiti dio Bosne i Hercegovine, i svi, pa i Milorad Dodik znaju kako je to završilo – masovnim krvoprolićem i zločinima neviđenim nakon drugog svjetskog rata na tlu Evrope. Etničkim čišćenjem i genocidom dokazanim u Hagu, nastala je Republika Srpska u čije su temelje ugrađene stotine masovnih grobnica u kojima su završili svi koji su smetali projektu “Velike Srbije”.

No, Bosna i Hercegovina je preživjela i opstala, uprkos svemu i Milorad Dodik je itekako upoznat s time. Kao i s činjenicom da Bosanci i Hercegovci nikada neće dati pristanak da neko sebi prisvojio dio njihove domovine.

Jedina je dilema da li je njegova današnja izjava na proslavi “nezakonitog Dana RS” najava novog krvoprolića ili još jedna pokušaj da nacionalizmom sakrije ekonomski sunovrata i kriminal vladajućih struktura u RS-u.