Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

želi u banju luku

Milorad Dodik ne vjeruje Sudu BiH, njegov advokat iznio je novi zahtjev

dodik novinari sud
Foto: Hazim Aljović/FENA

Navode kako mediji i javnost u Sarajevu prenoseći izjave Visokog predstavnika, te ambasada SAD-a i Velike Britanije, “prejudiciraju krivicu i ozbiljno kontaminiraju ovaj slučaj”, navodi odbrana

Odbrana Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska i SNSD-a, podnijela je Sudu BiH prijedlog da sudski postupak protiv njega i v. d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića iz Suda BiH bude prenesen u Osnovni sud u Banjoj Luci, potvrdio je advokat Goran Bubić za RTRS.

Odbrana je tražila da se proces prebaci u Banju Luku jer sumnjaju, kako navode, u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH.

Navode kako mediji i javnost u Sarajevu prenoseći izjave Visokog predstavnika, te ambasada SAD-a i Velike Britanije, “prejudiciraju krivicu i ozbiljno kontaminiraju ovaj slučaj”, navodi odbrana.

Advokat Milorada Dodika, Goran Bubić, Sudu BiH je napisao i da je važan razlog da suđenje bude prebačeno u Banju Luku – javna polemika Milorada Dodika i predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca.

Iznio je je i naslove iz 2020. godine gdje je pisalo “Debevec će tužiti Dodika, zbog uvrede”, “Dodik je taj koji nezakonito prisluškuje ljude”, “Neka objavi dokaze o korupciji ili slijedi tužba”, navodi Bubić.

Zbog toga je odbrana zaključila da postoji netrpeljivost između Dodika i Debeveca, pa s tim, suđenje ne može biti pravično.