Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Želio da se obrati

Dodik psovao u sudnici: Isključi, je.o to

dodik sudnica
Foto: Sud BiH

Nakon što je sudija kazao da se “može obratiti samo ako ustane”, Dodik je kazao da ipak neće

Zbog zahtjeva Odbrane za izuzeće tužilaca, ponovno je odgođen početak suđenja predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika ovog entiteta Milošu Lukiću, optuženima zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.

Goran Bubić, Dodikov branilac, kazao je da je podnesen zahtjev za izuzeće tužilaca Nedima Ćosića, Nives Kanevčev i Biljane Golijanin zbog postojanja sumnje u njihovu nepristrasnost.

On je naveo da njihovo izuzeće traži zbog događaja od 16. oktobra 2023. godine u sudnici, navodeći da je kao dokaz priložen tekst dnevnog lista “Avaz”.

Prema tom tekstu, provodi se istraga zbog prijetnji tužiocima, naveo je Bubić, dodajući da su oni u tom slučaju oštećeni.

“Smatramo relevantnim ako Tužilaštvo postupa na bilo koji način zbog radnji od 16. oktobra 2023. godine. Tu se spominje i ugrožavanje sigurnosti”, kazao je Bubić dodavši da zahtjev proširuje i na tužiteljicu Gordanu Bosiljčić koju je danas Tužilaštvo BiH predložilo da pročita optužnicu.

17. januara početak suđenja

Bubić je naveo da o ovom zahtjevu treba odlučiti glavni državni tužilac, te pozvao na donošenje odluke o odlaganju ročišta.

Sudija Mirsad Strika je nakon kratke pauze donio odluku o odlaganju, odredivši 17. januar za početak suđenja.

Na ovom ročištu sudija Strika je obavijestio o donesenoj odluci po žalbi Odbrane za prenošenje postupka u Banju Luku, zbog čega je početak suđenja otkazan 6. decembra. On je kazao da je podnesen novi zahtjev za prenošenje.

“Imamo različitu procesnu situaciju u odnosu na prvi zahtjev, a treba odlučiti procesnom odlukom”, naveo je Bubić, te kazao da je Odbrana od prvog do drugog prijedloga došla do novih saznanja zbog kojih smatra da suđenje treba izmjestiti iz Sarajeva u Banju Luku.

Sudija Strika donio je odluku kojom se ovaj zahtjev odbija kao neblagovremen, navodeći da na nju nema žalbe.

Početak suđenja novinari nisu čuli zbog tehničkih razloga, ali se u dijelu koji je bio dostupan čulo i obrazloženje sudije Strika u vezi s postupanjem advokata Ante Nobila u ovom postupku, za kojeg je rečeno da, s obzirom na to da je upisan u Hrvatskoj kao advokat, neće moći biti u sudnici. Moglo se čuti i kako Dodik ponovno nije želio ustati prilikom obraćanja.

Njegov advokat je kazao da nema razloga da se Nobilu ne dopusti obraćanje kao pravnom savjetniku, te da Dodik može da se brani na način koji sam izabere, nakon čega je zamolio da se Dodik obrati.

Nakon što je sudija kazao da se “može obratiti samo ako ustane”, Dodik je kazao da ipak neće.

Sudija Mirsad Strika poručio mu je kako zakoni vrijede za sve.

“Nije gospodin Dodik ni iznad, ni izvan zakona”, dodao je sudija.

Dodikova psovka

Potom je Dodik izrazio želju da se obrati, kazao je njegov advokat Goran Bubić, na šta mu je sudija rekao da može govoriti ukoliko ustane.

“Isključi, je.o to”, kazao je u svom maniru Dodik.

Bubić se potom obratio u sudnici te govorio o novom zahtjevu za premiještanje suđenja iz Sarajeva u Banju Luku.

Dodik i Lukić su optuženi da su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka.