Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milorad Dodik traži izvinjenje od Franje Komarice

milorad dodik intervju (19)

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik pozvao je danas biskupa banjalučkog Franju Komaricu da se izvini Srbima zbog izjave u kojoj je uporedio Banju Luku i Blajburg i time, kako je naveo Dodik, koliko-toliko doprinese normalizaciji odnosa.

Dodik je na današnjoj pres-konferenciji još jednom osudio poređenje Banje Luke i Blajburga, koje je neprihvatljivo, bez obzira na to što se radi o izjavi biskupa.

-Mislim da bi bilo korisno da pozovem biskupa da javno izađe, ogradi se i izvini zbog te izjave i na taj način koliko-toliko doprinese normalizaciji odnosa, jer je na ovaj način očigledno da s biskupom Komaricom nećemo moći sarađivati, dok na ovaj način tertira Banju Luku- ustvrdio je entitetski predsjednik.

Zna, kaže, da postoje zakonske mogućnosti za određene procese zbog netolerancije i širenja mržnje i neistina, ali da bi bilo najprimjerenije da sam biskup izađe u javnost i saopći da se izvinjava zbog izjave.

Na taj način bi se, navodi Dodik, izgradio ponovo jedan dobar odnos.

-Biskup Komarica je u prethodnom periodu doprinosio razumijevanju, a institucije vlasti RS-a su pomagale aktivnostima koje je provodio, kao što je donatorska konferencija za obnovu crkve na Petrićevcu i pomoć Vlade za rad katoličke gimnazije u Banjoj Luci i drugo. S ovakim izjavama to će se dovesti u pitanje. Ne možemo da ostanemo neraščišćenog stanja u pogledu ovakve jedne izjave- ustvrdio je Dodik.