Milošu Čajeviću šest godina zatvora zbog ubistva 66-godišnje Bošnjakinje

BiH

sud-brcko123

Korištenjem instrumenata međunarodne pravne pomoći od strane pravosudnih institucija Brčko distrikta BiH nedavno je riješen još jedan slučaj teškog zločina koji se tijekom posljednjeg rata dogodio u Brčkom.

Dugogodišnja uspješna suradnja institucija lokalnog pravosuđa sa susjednim državama do sada je rezultirala procesuiranjem većeg broja osoba za zločine iz tog razdoblja, a najskoriji primjer je donošenje presude za ubojstvo Bošnjakinje F. H. (66) iz svibnja 1993. godine.

U predmetu za ubojstvo 66-godišnje starice, koji je prije dvije godine ustupljen srbijanskom pravosuđu, Apelacijski sud u Novom Sadu nedavno je donio pravosnažnu presudu kojom je državljanina te zemlje Miloša Čajevića (51) osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta.

Ustupanjem kaznenog gonjenja susjednoj Srbiji, sukladno sa sporazumom o suradnji u kaznenim i građanskim stvarima između dviju država, postupak u ovom predmetu nastavljen je u toj državi.

U postupku optuženi je pred Višim sudom u Sremskoj Mitrovici najprije osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina, da bi mu u žalbenom postupku pred Apelacijskim sudom u Novom Sadu kazna bila povećana za još jednu godinu. Time je prema zakonu zamoljene države za kazneno djelo ubojstva optuženi pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, navodi se u priopćenju.

Čajević, koji je rođen 1965. godine u Brčkom, procesuiran je pred pravosuđem dviju država što je u svibnju 1993. godine u brčanskom naselju Srpska Varoš, neovlašteno i bez naredbe nadređenih, vršeći kontrolu da li se neke osobe bošnjačke nacionalnosti okupljaju u stanovima, s još jednom osobom provalio u stan F. H. (66) u Ulici Naste Nakića.

Izrevoltiran što je u stanu zatekao samo stariju ženu nesposobnu za bilo kakav realan otpor on ju je upotrebom hladnog oružja ubio, nakon čega je s još jednom osobom nastavio provjeravati i druge stanove Bošnjaka.

Protiv njega je ubrzo pokrenut kazneni postupak u okviru kojeg ga je nadležni Vojni sud u Bijeljini osudio na četiri godine i šest mjeseci zatvora. Presudu Čajeviću ukinuo je Vrhovni vojni sud Republike Srpske.

Nakon toga je kazneno gonjenje u tom predmetu preuzelo Javno tužiteljstvo Brčko distrikta BiH. Budući da je optuženi u međuvremenu promijenio mjesto i državu boravka, Tužiteljstvo je mjerodavnom sudu predložilo da mu se odredi pritvor, a unatoč njegovoj nedostupnosti u međuvremenu su poduzimane procesne radnje koje su spriječile zastaru teškog zločina za koji se teretio.

Tako je već 2001. godine za njim raspisana međunarodna tjeralica radi njegovog uhićenja, a cjelokupan kazneni spis ustupljen je pravosuđu Republike Srbije 2014. godine kako bi se optuženom sudilo u zemlji njegovog državljanstva i prebivališta.

Prihvativši dokaze mjerodavnog tužiteljstva iz BiH i istovremeno odbivši obranu optuženog, Apelacijski sud u Novom Sadu nedavno je u cijelosti okončao ovaj postupak pravomoćno osudivši optuženog na kaznu zatvora u trajanju od šest godina.