Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milovanović i Petković svjedočili o ubistvu Alage i Mejre: Rankić vozio utovarivač

sud i tuzilastvo bih

Dva svjedoka Tužilaštva BiH izjavila su da su čuli kako je optuženi Saša Cvetković (45) u mjestu Sase (općina Srebrenica) “ubio Alagu i Mejru”.

Dušan Milovanović, koji je bio vojno angažovan na linijama iznad mjesta Sase, kazao je da su u blizini rudnika živjele tri osobe romske nacionalnosti – Mejra, koja je imala 90 godina, njen sin Alaga, kao i unuk Zoran.

“Čuo sam da je Saša Cvetković zadužio Zorana da ide u Lasovac, da se stanovništvo preda, ali nije se vratio. Pričali su da je Saša ubio Alagu i Mejru. Tako se pričalo. Pričalo se da su ih odvukli i negdje sahranili. Navodno, utovarivačem su ih odvezli”, posvjedočio je Milovanović.

Svjedok je rekao da Cvetkovića poznaje, kao i njegove roditelje, pojasnivši da se početkom rata optuženi vratio iz Jugoslovenske narodne armije (JNA) i imao je maskirnu uniformu i automatsku pušku.

Prema Tužilaštvu BiH, Saša Cvetković je u maju 1992. došao u dvorište kuće Alage Halilovića, u mjesnoj zajednici Sase, izveo njegovog sina Zorana Halilovića i udarao ga palicom po cijelom tijelu.

Kasnije, kako stoji u optužnici, Cvetković je ponovno otišao u porodičnu kuću i ubio Alagu Halilovića i staricu Mejru, civilne romske nacionalnosti, za čijim tijelima se još uvijek traga.

Milovanović je izjavio da je ispred prodavnice u Donjoj Koloniji, u mjesnoj zajednici Sase, vidio “tri do četiri djevojčice bošnjačke nacionalnosti” za koje se pričalo da su bile na Gradini, u direkciji rudnika, a potom su odvedene u Srbiju.

“Oko prodavnice nisam vidio Cvetkovića”, tvrdi svjedok.

Prema optužnici, Cvetković je u napuštenoj kući u Bratuncu brutalno silovao i udarao maloljetnu K.E., koja je prethodno tog dana dovedena s još dvije djevojke iz prostorija Rudnika cinka i olova “Sase”.

Svjedok Rade Petrović se prisjetio proljeća 1992. kada je grupa stanovnika bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Sase odvedena u rudnik. Tamo su ih, kako je kazao, odveli dobrovoljci iz Srbije, dodavši da su neki ubijeni.

“Od Bošnjaka civila koji su bili u rudniku neke su izvodili da čiste kod punkta. Ženske osobe su izvođene. Tu su se dešavali pokušaji zlostavljanja. To sam čuo. Pokušaji silovanja”, posvjedočio je on.

Petrović se prisjetio svojih komšija Alage i Mejre, za koje je čuo da ih je u maju ili junu ubio Cvetković. Prema njegovom iskazu, tijela ubijenih su prvo bila zakopana iza njihove kuće, te ih je on sa izvjesnim Cveletom iskopao, prebacio u kolica, a potom u kašiku utovarivača.

“Odvezeni su u pravcu rudnika. Pero Rankić je vozio utovarivač. Cvele je znao gdje se nalaze tijela jer ih je on prethodno zakopao. Tijela nisam vidio jer su bila u vreći”, objasnio je svjedok.

Suđenje se nastavlja 8. novembra.