Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milović-Halilović: Kvalitet važniji od brzine davanja odgovora

milovic

Uobičajeno je da se zemlji koja je podnijela zahtjev za članstvo da određeni vremenski rok da popuni Upitnik. Ali, kvalitet je važniji nego brzina davanja odgovora, te je moguće da zemlji koja je aplicirala bude potrebno više vremena da odgovori kako bi se postigao bolji kvalitet odgovora, izjavila je za Oslobođenje glasnogovornica Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović.

Po njenim riječima, vlasti u BiH se sada trebaju aktivno angažovati na svim nivoima da bi osigurale da ovaj proces nesmetano teče.

– S obzirom na njegovu zahtjevnu prirodu, ovaj proces će poslužiti kao ključni test funkcionalnosti mehanizma koordinacije o pitanjima koja se tiču EU. Kvalitet odgovora je izuzetno važan za tačnu procjenu situacije u zemlji. Iskustva drugih zemalja koje su prošle kroz isti proces pokazuju da nije neuobičajeno da zemlji koja aplicira naknadno budu upućivana dodatna potpitanja sve dok se informacije koje ona dostavi Evropskoj komisiji ne budu smatrale zadovoljavajućima – navela je Milović-Halilović.