Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Italijanski ambasador

Minasi informirao Komšića: Sporazum Italije i Srbije iz 2011. godine van snage

komsic_minasi,3

Minasi je informirao Komšića

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas u radnu posjetu ambasadora Italije Nicolu Minasija, javlja Fena.

Minasi je, referirajući se na aktualne novinske tekstove iz pojedinih bosanskohercegovačkih medija obavijestio predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o postupanju Republike Italije u vezi sa  Sporazumom između Republike Italije i Republike Srbije o saradnji u oblasti energetike iz 2011. godine, koji je obuhvaćao i investicije u hidro-potencijale koji se nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine i uz granicu BiH i Republike Srbije.

Minasi je informirao Komšića, kako je Italija imala u vrijeme zaključivanja predmetnog međunarodnog ugovora namjeru ostvariti saradnju u oblasti energetike s više zemalja regiona, nakon polaganja odgovarajućeg kabla u Jadransko more za transfer električne energije, kojim su se stvorile pretpostavke za ovakve vidove saradnje.

Minasi je istakao da je inicijativa Republike Italije bila usmjerena na stvaranje jednog okvira za prekograničnu saradnju radi zajedničkog korištenja električne energije u regiji između Italije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Kada je potvrđeno da unutar BiH nije bilo moguće pronaći formulu za učešće u ovom projektu, prekinuti su kontakti i nikakav sporazum nije stupio na snagu. Tako su i sredstva koja su bila stavljena na raspolaganje za ovaj zajednički projekat preusmjerena u druge svrhe.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić se zahvalio ambasadoru Italije na informacijama, posebno sa aspekta da se poštuje Ustav Bosne i Hercegovine i nadležnosti odgovarajućih institucija BiH za potpisivanje međunarodnih sporazuma, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.