BiH

Sarajevo

Ministar Cikotić razgovarao s Kavalec i Nederom

05/10/2020

Glavna tema razgovora s ambasadoricom Kavalec bila je aktuelna sigurnosna situacija s posebnim naglaskom na migrantsku krizu u BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić imao je danas u Sarajevu odvojene sastanke sa šeficom Misije OSCE-a u BiH ambasadoricom Kathleen Kavalec, te stalnom predstavnicom UNDP-a BiH Stelianom Nederom.

Glavna tema razgovora s ambasadoricom Kavalec bila je aktuelna sigurnosna situacija s posebnim naglaskom na migrantsku krizu u BiH.

Ministar Cikotić je uz prezentiranje mjera koje se poduzimaju u cilju efikasnijeg upravljanja migrantskom krizom, borbe protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi, naglasio da trenutno veliki izazov pred nadolazeću zimu predstavlja i humanitarno zbrinjavanje migranata i smanjenje pritiska na lokalne zajednice.

Također, razgovarano je i o saradnji Ministarstva sigurnosti i OSCE-a u oblasti syber sigurnosti.

Tokom susreta sa stalnom predstavnicom UNDP-a BiH Stelianom Nederom, istaknuta je veoma uspješna dosadašnja saradnja, koja je vidljiva kroz brojne realizirane zajedničke projekte.

Poseban fokus je bio na saradnji u oblasti suzbijanja zloupotreba malog oružja i lakog naoružanja, te je konstatirano da će se nastaviti intenzivna saradnja u toj oblasti, koja je ocijenjena veoma važnom za povećanje sigurnosti građana, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.