Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nediljko Rimac

Ministar dao bolnici u kojoj je radio dva miliona KM i prekršio zakon?!

Nediljko RimacNediljko Rimac
FOTO: Fena
Nediljko Rimac

Prije nego što će biti imenovan za federalnog ministra zdravstva, Rimac je bio šef hirurgije i savjetnik direktorice bolnice „Dr. Mihovil Sučić“ u Livnu

Ministarstvo zdravstva FBiH kojim upravlja ministar Nediljko Rimac prekršilo je Zakon o izvršenju budžeta FBiH, utvrdili su federalni revizori. Kako su naveli u izvještaju o radu ovog ministarstva u 2023. godini, Županijskoj bolnici „Dr. Mihovil Sučić“ Livno krajem prošle godine dodijelili su dodatna dva miliona KM i to na krajnje netransparentan način.

Naime, u izvještaju se ističe da je izmjenama i dopunama Budžeta FBiH uvećan transfer za sanaciju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH za 2,2 miliona KM. Dalje se ističe da je Vlada FBiH 21. 12. 2023. godine usvojila Izmjenu Programa o utrošku sredstava Transfera za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH kojom su dodatna sredstva dodijeljena Županijskoj bolnici „Dr. Fra Mihovil Sučić“ Livno (2.000.000 KM), ali i Domu zdravlja Travnik (200.000 KM) u vidu jednokratnih isplata.

Već izvršena isplata

-Napominjemo da je na osnovu Zakona o finansijskoj konsolidaciji i/ili restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH već izvršena uplata od 2.000.000 KM za Županijsku bolnicu „Dr. Fra Mihovil Sučić“ Livno u 2023. godini – konstatovali su revizori.

Faksimil dijela revizorskog izvještaja

U obrazloženju Odluke, Ministarstvo je navelo da su se ove zdravstvene ustanove obratile Ministarstvu i kandidirale svoje programe utroška (projekte za adaptaciju objekata, a koji su nužni za osiguranje dostignutog nivoa standarda sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga primarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite koje se pružaju pacijentima).

-Međutim, nije prezentovano da je bilo javnog poziva zdravstvenim ustanovama za dostavljanje programa niti su druge ustanove imale informaciju da mogu podnijeti zahtjev da učestvuju u raspodjeli dodatnih 2,2 miliona KM, zbog čega ne možemo potvrditi kriterije za dodjelu dodatnih sredstava, kao ni da su sredstva transparentno dodijeljena. Navedeno nije u skladu sa članovima 38. i 39. Zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2023. godinu, kojima je definisano da obavezan sadržaj programa o utrošku sredstava i obaveza Ministarstva osigurava transparentnost i efikasnost upravljanja budžetskim sredstvima – izričiti su revizori.

Šta piše i biografiji

Inače, Rimac je u ovoj bolnici radio neposredno prije nego što će postati ministar 28. aprila 2023. godine. Prema njegovoj zvaničnoj biografiji objavljenoj na stranici Ministarstva na poziciju federalnog ministra imenovan je s pozicije šefa odjela hirurgije, operacijskog bloka te savjetnika direktorice za medicinska pitanja u Županijskoj bolnici „Dr. fra Mihovil Sučić“.

Detalj iz biografije ministra Rimca

Također, da je Rimac poprilično vezan za ovu bolnicu, svjedoči i sljedeći i podatak iz njegove biografije o tome da je u ovoj bolnici radio i od 1996. do 2000. godine.