Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvaničan izvještaj

Ministar Hadžović (SDA) za RTV Herceg-Bosne izdvojio 220.000 KM, revizori tvrde – nezakonito

RTV Herceg Bosne i Rasid Hadzovic

Nije definisana namjena korištenja sredstava, niti su pisanim aktom regulisana prava i obaveze, ističu revizori

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK na čijem čelu je ministar Rašid Hadžović, koji je direktor Političke akademije SDA, u prošloj godini isplatilo je transfer za Radioteleviju Herceg-Bosne u iznosu od 220.000 KM.

Piše: A. DUČIĆ

U ovome, osim možda u političkom smislu, ne bi bilo ništa sporno da federalni revizori u izvještaju o radu ovog ministarstva nisu utvrdili i nezakonitost kod realizacije ovog transfera. Treba podsjetiti da je RTV Herceg-Bosne nedavno potpisala ugovor s Elektroprivredom HZHB po kojem će građani koji žele moći plaćati pretplatu ovoj TV kući u iznosu od po 1 KM. Plaćanje pretplate za RTV Herceg-Bosne prvi je najavio lider HDZ-a Dragan Čović na zasjedanju HNS-a 4. juna ove godine

Kada je riječ o transferu kojeg je isplatilo Hadžovićevo ministarstvo, ovaj transfer realizuje se u mjesečnim tranšama, na bazi zahtjeva korisnika, bez odluke Vlade, iako je članom 35. Zakona o izvršavaju Budžeta Kantona, kako navode revizori, definisano da će se realizirati po Odluci Vlade.

– Nije definisana namjena korištenja sredstava, niti su pisanim aktom regulisana prava i obaveze, čime nisu stvoreni preduslovi za izvještavanje i nadzor nad utroškom ovih sredstava, što je obaveza propisana članovima 46. i 57. Zakona o budžetima u FBiH i članom 41. Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona – ističu revizori.

Kako dalje navode, transfer za pomoć ostalim medijskim kućama realizovan je također u iznosu od 220.000 KM.

– Nije nam prezentiran izvještaj komisije u kojem je dat pregled ukupno prikupljenih prijedloga, niti dokumentacija kojom se dokazuje da je vrednovan rad medijskih kuća i na koji način je utvrđena visina sredstava po korisniku, čime nije postupljeno po Odluci Vlade. Za raspodjelu transfera za pomoć medijskim kućama nije raspisan javni poziv, što nije u skladu s članom 33. Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona, a Ministarstvo nije postupilo u skladu s Odlukom Vlade o načinu raspodjele sredstava jer nije izvršilo vrednovanje rada medijskih kuća i utvrdilo način dodjele sredstava po korisnicima – naveli su revizori.

U ovom izvještaju se navodi da se u okviru transfera Ministarstva 10.474.800 KM odnosi na finansiranje rada 10 korisnika koji su utvrđeni Budžetom Kantona, kao i visina sredstava koja je odobrena za te korisnike. Ovi izdaci odnose se na finansiranje rada: Sveučilišta u Mostaru (5.040.000 KM), Univerziteta „Džemal Bijedić“ (3.780.000 KM), FK Velež (390.000 KM), HNK Zrinjski (390.000 KM), Narodnog pozorišta (250.000 KM), Hrvatskog narodnog kazališta (250.000 KM), Teološkog instituta (170.000 KM), Studentskog centra Sveučilišta (105.600 KM), Studentskog centra Univerziteta (79.200 KM) i Kantonalnog nogometnog saveza (20.000 KM).

– Nije nam prezentovan propis Kantona o preuzimanju pripadajućih osnivačkih i suosnivačkih prava nad Univerzitetom „Džemal Bijedić“ i Sveučilištem u Mostaru, koji je propisan članom 140. Zakona, ni ugovor, odnosno sporazum o međusobnim pravima i obavezama, niti drugi akt kojim je definisan način finansiranja visokoškolskih institucija iz Budžeta Kantona. Dakle, Kanton nije propisom regulisao osnivačka prava nad Univerzitetom i Sveučilištem, niti je definisan način finansiranja i međusobna prava i obaveze, što je obaveza propisana članovima 130. i 140. Zakona o visokom obrazovanju Kantona – zaključili su revizori.