Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

loša situacija

Ministar iznio šokantan podatak: Trenutno nismo ni na 50 posto potrebne proizvodnje uglja

lakic rudnik kreka
FOTO: Fena

Direktor Rudnika Kreka Elnur Dizdarević kaže kako su u tom rudniku trendovi dobri te da je cilj 150.000 tona uglja na mjesečnom nivou

 Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić održao je danas sastanak sa menadžmentom Rudnika uglja Kreka Tuzla te s predstavnicima “Elektroprivrede BiH”. 

– Ministarstvo je u obilasku svih rudnika koji su pri Elektroprivredi BiH. Prvo dajemo podršku u budućem radu, ali proizvodnja nam je veoma bitna za naredni period. Poslije Zenice i Kaknja danas smo u Tuzli i ovdje smo došli na dobro tlo i gdje imamo dobre rezultate. Pohvaljujem direktora Elnura Dizdarevića jer ono što su zatekli bilo je obeshrabrujuće, ali su uspjeli da podignu proizvodnju – rekao je ministar Lakić.

Ističe da je vrlo bitna sinergija između uprave i sindikata. Sindikat je, kako je ocijenio, mnogo uradio na tome da se atmosfera među radnicima popravi.

Uvezivanje radnog staža

-Ovo ne treba da stvara euforiju jer je ovo dobar trend koji bi se trebao povećati da se dođe na nekadašnje stanje – smatra ministar Lakić. 

Rekao je kako je u fokusu ministarstva uvezivanje radnog staža, navodeći da su izdvojili 40 miliona KM za zbrinjavanje rudara u Zenici, povećali cijene uglja i plaće u rudarstvu, a zauzvrat “Elektroprivreda BiH” nije dobila povećanu proizvodnju uglja. 

– Ono što mogu reći da smo u Kreki u januaru 2023. godine bili na 30.000 tona, a sada smo na 100.000 tona. Ponavljam to nije ono što je dovoljno, ali su trendovi pozitivni i šalju poruku da energetski sektor može opstati. Trenutno nismo ni na 50 posto potrebne proizvodnje uglja – kaže on. 

Proizvodnja uglja je ključna jer bez dovoljno uglja nema ni dovoljno električne energije. BiH je bila zemlja izvoznik, a sada je pod znak pitanja došlo snabdijevanje tržišta u BiH. 

– Ključni faktor da li postoji električna energija da se proda ili ne postoji, da bi postojala mora biti uglja u TE. Ako nivo proizvodnje bude nizak kompletan ciklus ne može biti zatvoren. Ako ne proizvodimo energiju onda je moramo štediti. Naslijeđeno stanje iz prethodnog perioda je loše i moramo ga popraviti – podvukao je Lakić.

Cilj 150.000 tona uglja na mjesečnom nivou

Direktor Rudnika Kreka Elnur Dizdarević kaže kako su u tom rudniku trendovi dobri te da je cilj 150.000 tona uglja na mjesečnom nivou. 

– U tom slučaju došli bi do održivog tekućeg poslovanja. Naravno neophodne su investicije, ulaganja, ali s dobrom organizacijom ,vjerujem da možemo ostvariti zacrtane ciljeve – kazao je direktor Dizdarević.

Trenutno u Rudniku Kreka radi 1.700 radnika, a neophodno je njih još 300.