Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Eniz Halilović

Ministar kaže da je pomoć potrebna svim zdravstvenim ustanovama u kantonu

Eniz_Halilovic_minzdravstva (1)

Mislim da i dalje svi trebamo biti odgovorni kako ne bi ponovo eskalirala situacija već kako bi doprinijeli njenom poboljšanju – kazao je ministar zdravstva

Predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Eniz Halilović potvrdio je da su, usljed povećanog broja pacijenata oboljelih od koronavirusa, sve zdravstvene ustanove u tom kantonu u teškoj situaciji.

Nakon što je Vlada Federacije BiH na temelju zaduženja Parlamenta Federacije jučer usvojila pet programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava za zdravstvo, ministar Halilović očekuje da će značajan dio tih sredstava biti usmjeren i u ovaj dio BiH kako bi se pomoglo zdravstenim ustanovama da se izbore sa trenutnom krizom koju je izazvala pandemija.

– Pojedine zdravstvene ustanove u BPK već su iskazale šta im je u ovom trenutku najneophodnije i najveće potrebe su za kisikom i lijekovima čija je potrošnja ogromna zbog povećanja broja pacijenata. Takođe, nužan je i angažman spoljnih saradnika, doktora specijalista, a posebno pulmologa i anesteziologa te zaštitna oprema za uposlene u zdravstvu koja se takođe koristi u velikim količnama. Dio ustanova već je dostavio svoje potrebe, očekujemo da to ubrzo učine i ostale, ali generalno u svim našim zdravstvenim ustanovama je teška situacija, povećani su troškovi i potrebna im je pomoć – naglasio je Halilović.

Podsjetio je da je zbog složene epidemiološle situacije Vlada BPK produžila postojeće mjere na još 14 dana.

– Nastava će se i dalje izvoditi online, kretanje će biti ograničeno, paralelno sa tim nastojanjima da se pandemija stavi pod kontrolu radimo i na osiguranju finansijske i tehničke pomoći zdravstvenom sistemu. Mislim da i dalje svi trebamo biti odgovorni kako ne bi ponovo eskalirala situacija već kako bi doprinijeli njenom poboljšanju – kazao je ministar zdravstva BPK Goražde.

Prema podacima kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, na području ovog kantona trenutno je 357 oboljelih, dok se u izolaciji nalaze 932 osobe. Od posljedica koronavirusa jutros je u Kantonalnoj bolnici Goražde preminula jedna muška osoba starije životne dobi, što je 64. smrtni slučaj u ovom kantonu. U protekla 24 sata od testiranih 59 uzoraka koronavirus je potvrđen kod 30 osoba iz Goražda, dok se u istom periodu oporavilo 38 osoba.

Na Covid odjelu Kantonalne bolnice nalazi se 26 pacijenata, dok je u izolatoriju Đački dom smješteno 17 osoba. Na kiseoničkoj potpori su 22 pacijenta. Na KCUS je hospitalizirano 14 osoba iz Goražda.