Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar Mektić na konferenciji o borbi protiv terorizma u Beču (FOTO)

konferencija beč1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić učestvuje na OSCE-ovoj konferenciji o borbi protiv terorizma u Beču. Konferenciju, na kojoj se okupilo oko 400 visokih zvaničnika, eksperata, predstavnika akademske zajednice i civilnog društva, otvorio je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz.

Ministar Mektić je na početku svog izlaganja izrazio saučešće porodicama stradalih u sinoćnjem napadu u Mančesteru, pozivajući na još čvršću i efikasniju saradnju sigurnosnih agencija u borbi protiv ovih prijetnji. Također, predstavio je najvažnije mjere koje su poduzete u proteklom periodu, a koji su rezultirale potpunim zaustavljanjem odlazaka državljana BiH na strana ratišta.

Istakao je da se borba protiv ovih sigurnosnih izazova ne može ograničiti samo na represivne mjere usmjerene na progon terorista i sprječavanje njihovih planova, već da treba sagledati i uslove koji pogoduju širenju nasilnog ekstremizma.

Dodao je da Bosna i Hercegovina veliki značaj posvećuje izgradnji povjerenja i jačanju saradnje sa drugim zemljama, posebno Evropske unije, u borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala, zloupotrebe narkotika, te ilegalne trgovine oružjem.

Cilj konferencije je razmjena iskustava i međunarodna saradnja u suzbijanju terorizma, uključivanju i osnaživanju mladih u sprečavanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja dovodi do terorizma (VERLT), te dobre prakse rehabilitacije i reintegracije.

Skupu je prisustvovao i potpredsjednik belgijske vlade i ministar unutrašnjih poslova Jan Jambon, komesar Evropske unije za sigurnost Julian King, austrijski ministar unutrašnjih poslova Wolfgang Sobotka i generalni sekretar OSCE-a Lamberto Zannier.