Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čedomir Lukić

Ministar o zagađenju vazduha u KS: Dešavaće se u budućnosti

Cedomir Lukic

Kotlina u kojoj se nalazi grad Sarajevo, pa i drugi dijelovi Kantona Sarajevo, i meteorološki uslovi, koji su priorodna pojava utiču na ovo stanje, rekao Lukić

Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja, gradnje i zaštite okoliša Kantona Sarajevo kazao je da je teško odrediti koliko se u vrijeme aktuelne Vlade uspjelo ili nije uspjelo uraditi na rješavanju problema zagađenje vazduha. Ponovio je ono, što je rekao i u obraćanju na hitnoj sjednici Skupštine KS, koju je nova većina sazvala povodom zagađenja vazduha posljednjih dana, a to je da je riječ o problemu koji traje godinama i da je siguran da će se dešavati i u budućnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

“Preduslov za ovakvo dešavanje su prije svega prirodni uslovi, koje mi ne možemo mijenjati. Kotlina u kojoj se nalazi grad Sarajevo, pa i drugi dijelovi Kantona Sarajevo, i meteorološki uslovi, koji su prirodna pojava utiču na ovo stanje. Ono, po mom mišljenju, može samo da se popravlja u smislu da imamo manje zagađenje zraka u nekom budućem periodu, ali da ga izbjegnemo potpuno to je, skoro, pa nemoguće“, naglasio je Lukić.

Istakao je da je u rješavanju problema zagađenja vazduha u Sarajevu problem slaba saradnja sa federalnim nivoom vlasti.

“Saradnje nešto vrlo malo ima kada su drugi nivoi vlasti u pitanju. Ali, propisi koji se donose na federalnom nivou nisu adekvatni trenutnom stanju, ne daju dovoljno prostora da kvalitetnu djelujemo i tu značajno puno ne možemo napraviti. Apelirao sam i prema našim zastupnicima, koji se nalaze ili će se nalaziti u Domu naroda, da pokreću inicijative vezane za taj dio legislative. Naravno da je najlošija karika Federalni hidrometeorološki zavod, koji nije opremljen i osposobljen da nam daje prognoze, one koje nama u KS trebaju. Njihove prognoze se daju na daleko višim kotama, nego onim na kojim se nama dešava ovo zagađenje. Inverzivni sloj najčešće se nalazi na nadmorskoj visini od 800 metara i prognoza koje oni daju je vezana za te više nadmorske visine, a ono šta se dešava ispod tog sloja oni praktično ne vide“, rekao je Lukić.

Ministar je kazao i da su u saradnji sa FHMZ-om pokrenuli aktivnosti sa Mašinskim fakultetom, kako bi obezbijedili opremu, kako bi imali precizne podatke u donjem dijelu kotline u kojem se dešavaju zagađenja, da bi mogli poduzimati kvalitetne mjere i prognozirati naredne dane i tako spriječiti veće koncentracije štetnih čestica.

U prvom dijelu hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo Adem Zolj, premijer KS i resorni ministar Lukić iznijeli su “Informaciju o kvalitetu zraka u KS“ i obavijestili poslanike o aktivnostima koje su provedene ili se provode u cilju rješavanja tog problema.

Nakon rasprave, koja je uslijedila poslije izlaganja premijera i resornog ministra, koji je i odgovarao na pitanja poslanika, uslijedila je kratka rasprava, a potom je predsjedavajući Konaković pozvao na pauzu. U nastavku hitne sjednice očekuje se da će poslanici iznijeti konkretne prijedloge u cilju smanjenja zagađenja vazduha u KS, poslije čega bi Skupština trebala donijeti određene zaključke.